Hejnsvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Hejnsvig
Hejnsvig kirke.jpg
Hejnsvig Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Billund Kommune
Sogn: Hejnsvig Sogn
Grundlagt: Omkring 1300-tallet
Postnr.: 7250 Hejnsvig
Demografi
Hejnsvig by: 1.034[1] (2018)
Kommunen: 26.482[1] (2018)
 - Areal: 536,51 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.hejnsvigbynet.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°41′42″N 8°59′51″E / 55.69500°N 8.99750°Ø / 55.69500; 8.99750 Hejnsvig er en by i Sydjylland med 1.034 indbyggere (2018)[1], beliggende i Hejnsvig Sogn, ca. 9 kilometer fra Grindsted og Billund. Byen ligger i Billund Kommune og tilhører Region Syddanmark. Dens kirke, Hejnsvig Kirke, er fra omkring år 1336.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Pastor Christopher Sølling beskriver Hejnsvig i 1768:

Det kaldes "Hedensvig", fordi der går ligesom en vigen vig af heden, ind imellem den kirken står på, og nogle høje banker i Vorbasse Sogn. Det pågrændses til sydøst og sønder af Vorbasse og Linknud sogne, til øster og nordøst af Randbølle og Grene Sogne, til nord af Grindsted og til vester af Andsagger sogn. Dets længde fra øster til vester er een stor mil. dets brede fra sønder til nør er en liden mil.

Andelsbevægelsen[redigér | redigér wikikode]

Brugsen i Hejnsvig blev oprettet på en stiftende generalforsamling den 29. Marts 1913. Hejnsvig Andelsmejeri blev oprettet i 1890, og nedlagt engang i 1970'erne.

Jernbane[redigér | redigér wikikode]

Troldhedebanen, som var Danmarks længste private jernbane, grundlagt i 1917 og nedlagt i 1968, havde linjeføring igennem Hejnsvig. I den gamle stationsbygning havde også postvæsenet til huse.

Berømte personer[redigér | redigér wikikode]

Den danmarksberømte sanger og skuespiller Otto Brandenburg levede sine tidlige barndomsår i byen.

Natur[redigér | redigér wikikode]

Hejnsvig ligger på en bakkeø, som igen ligger i sydkanten af Grindsted Hedeflade, en smeltevandsflade med udspring i vestenden af Vejle Fjords tunneldal ved Randbøl. Ca. 3 km fra Hejnsvig imod Billund ligger Grene Sande, det er dannet ved voldsom sandflugt i slutningen af og i perioden efter istiden, da smeltevandssletten endnu var frisk og næsten uden vegetation. På Grene Sande har den langvarige påvirkning af vestenvind tilført store mængder sand og har skabt en såkaldt parabelklit, en u-formet klit, der vender ”benene” mod vest. Der er stadig blottede vindbrud i det nordlige ben, mens de i det sydlige er dæmpet af vegetationen. Grene Sande blev sammen med St. Råbjerg-området fredet i 1967. Hele området er i dag udpeget som EU-habitatområde på grund af dets specielle flora og fauna.
Ved siden af Grene Sande ligger Gyttegårds Plantage, hvis historie går tilbage til 1899, hvor plantagen blev plantet af bankdirektør Heide, som bl.a var med i bestyrelsen for Ø.K.. På grund af sine forretningsinteresser i Siam (Thailand) kaldte han plantagen for "Siam". Dens nuværende navn fik plantagen i 1908, da grosserer Andreas Petersen købte plantagen og herefter kaldte plantagen Gyttegård efter sin kone, som havde kælenavnet "Gytte". Ved Grene Sande og Gyttegårds plantage ligger også Gyttegårds Golfklub.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Billund - Legolands udsigtstårn Stub
Denne artikel om geografi i Billund Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi