Dirch Passer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dirch Passer
Dirch Passer.jpg
Dirch Passer (1974)
Navn Dirch Hartvig Passer
Fødselsdato 18. maj 1926
Fødested Østerbro, Danmark
Dødsdato 3. september 1980 (54 år)
Dødssted Københavns Kommunehospital, Danmark
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Bopæl Danmark
Forældre Ragnhild Fich og Vilhelm Passer[1]
Ægtefælle Sigrid Horne Rasmussen (1950–1959)
Hanne Bjerre Pedersen (1970–1976)
Børn Dorte Passer
Josefine Passer
Aktive år 1947–1980
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dirch Hartvig Passer (født 18. maj 1926Østerbro i København, død 3. september 1980Københavns Kommunehospital) var en dansk skuespiller og komiker. Han medvirkede i en lang række film gennem tre årtier (1950'erne til 1970'erne), hvor han som regel blev brugt i komiske roller og ofte fungerede som trækplaster for film, selv hvis hans rolle var ret lille. Desuden var han en flittig sceneskuespiller, især i revygenren, hvor en række af hans numre fortsat er kendt. Hans samarbejde med andre komiske skuespillere som Kjeld Petersen, Ulf Pilgaard

Tidlig karriere og succes[redigér | redigér wikikode]

Passer fik først opmærksomhed i Fiffer revyerne i slutningen af 1940'erne. I årene 1955-1958 og igen i 1962 optrådte han i komikerduoen Kellerdirk Bros sammen med Kjeld Petersen, hvilket var med til at befæste hans position som en af Danmarks mest populære revystjerner.

Hans eneste seriøse rolle på teatret var i 1961, hvor Passer spillede den tilbagestående Lenny i Mus og mænd af John Steinbeck over for Ove Sprogøe. Desværre var Passers image som komiker så grundfæstet, at folk brast i latter, så snart han viste sig på scenen uden tanke for, at det drejede sig om en tragisk rolle, hvilket Passer tog sig meget nær. Forestillingen stoppede efter elleve forestillinger.

Øjeblikkeligt efter Kjeld Petersens død som 41-årig trak Passer sig fra teater- og revyscenen i fem år. I disse år indspillede han i stedet en række film af svingende kvalitet.

Tilbage til scenen[redigér | redigér wikikode]

I 1967 stod Passer igen på scenen i Cirkusrevyen, hvor han til sin egen overraskelse fik ny og voksende succes. Han fortsatte i Cirkusrevyen i syv år. Fra denne periode kan især makkerskabet med Preben Kaas fremhæves.

I 1976 og 1977 var han det store trækplaster i Holstebrorevyen.

Film[redigér | redigér wikikode]

Passer indspillede omkring 100 film i løbet af sin karriere. De fik en meget blandet modtagelse af kritikerne. Ofte var Passers navn med størst skrift på plakaten, også selvom han kun spillede en lille rolle. I Passers senere karriere fik filmene hårdere medfart af kritikerne.

I 1961 modtog Passer en æres-Bodil, fordi han

"med et stort talent har ladet sig misbruge af danske producenter og i håb om, at han snart må få en rolle, der svarer til hans talent".

I 1974 modtog Passer en Bodil for sin hovedrolle i filmen Mig og Mafiaen.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Dirch Passer var gift to gange; fra 1950-1959 med skuespillerinden Sigrid Horne Rasmussen og fra 1970-1976 med reklametegneren Hanne Bjerre Pedersen. Han boede desuden sammen med flere andre kvinder i længere tid, blandt andre kollegaen Judy Gringer, som han boede sammen med i fem år. Han fik to børn – et fra hvert ægteskab - Dorte Passer og Josefine Passer.

Dirch Passer boede indtil sin død sammen med Bente Askjær. Bente Askjær var 26 år, da Dirch Passer døde. De fik seks lykkelige år sammen, inden han, 54 år gammel, faldt om i Tivolirevyen i 1980. En måned senere skulle de have været gift. Brudekjolen var købt.[Kilde mangler]

Han levede i mange år intenst med et stort arbejdspres og et stort alkoholforbrug. I perioder var han ofte gæst på de københavnske værtshuse. Selv sagde han: "Man skulle have været dværg, så var bajerne meget større!" [2]

Dirch Passer var bror til skuespillerinderne Kirsten og Marchen Passer.

Johannes Møllehave beretter om Passers fintmærkende instinkt for en spontan replik: En gang på ABC Teatret kom han farende ind på scenen men snublede i noget og faldt med et brag. Publikum tav forskrækket, for han måtte have slået sig meget slemt. Passer rejste sig og sagde i forbifarten: "Det gælder om at hænge i!" Som en parodi på filmen Spionen, der kom ind fra kulden skrev Møllehave et meget indviklet rim til Passer, som han skulle fremsynge siddende inde i et køleskab på scenen. Det var et slid for Passer at lære udenad, og da han krøb ud af skabet, sagde han: "Visen var skrevet af Johannes Møllehave, og nu kan han sætte sig ind i køleskabet der. Så kan det være, han kan få rimet af?" [3]

Han blev i 1974 Ridder af Dannebrog.

Et af hans mange revynumre (Fingernumret fra 1974) blev udvalgt til Kulturkanonen under scenekunst. Nummeret stammer oprindeligt fra den amerikanske komiker Art Metrano, som præsenterede det i 1969, og han har blandt andet optrådt i Della Reese Show, The Dean Martin Show og Mike Douglas Show med nummeret. [4]

Dirch Passer i Apollo Teatret, november 1965

Død[redigér | redigér wikikode]

Dirch Passer døde den 3. september 1980 ca. kl. 21.20 på Københavns Kommunehospital af hjertestop efter at været faldet om på scenen midt i en Kim Larsen forestilling i Tivolirevyen[Kilde mangler]. Han blev erklæret død efter ca. to timers genoplivningsforsøg. Han ligger begravet på Dragør Kirkegård.

Filmatisering[redigér | redigér wikikode]

Den 25. august 2011 havde filmen Dirch, instrueret af Martin Zandvliet om Dirch Passers liv og karriere, premiere. Gallapremieren med indbudte gæster blev blandt andre overværet af Dirch Passers to døtre, Dorte Passer og Josefine Passer.

I filmen spiller Nikolaj Lie Kaas (i øvrigt søn af Preben Kaas) titelrollen suppleret af Lars Ranthe i rollen som Kjeld Petersen. For disse roller blev begge tildelt en Robert og en Bodil for henholdsvis bedste mandlige hovedrolle og birolle.[5]

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte indspillede monologer og sketches[redigér | redigér wikikode]

 • Moder Sol (6:13) – (Povel Ramel og Arvid Müller) – 1961
 • Mudderkliren (7:33) – (Holbek og Preben Kaas) – 1969
 • Kulmulen (9:15) – (Preben Kaas og Poul Arland)- 1970
 • Privatdetektiven (7:06) – (Preben Kaas) – Magnet/Polygram 1972
 • Dirch På Toppen (8:52) – (Otto Ludvig, Poul Sabro og Preben Kaas) – 1974
 • Babyen/Op å då (8:40) – (Preben Kaas) – 1974
 • Fynboen (9:28) – (Preben Kaas og Povl Sabro) – 1974
 • Urban Olsen (4:07) – (H. Alfredson)
 • Kjeld Petersen og Dirch: Tømmerflåden (4:43) – (Børge Müller)
 • Kjeld Petersen og Dirch : Skolekammerater (6:00) – (Børge Müller)
 • Ulf Pilgaard og Dirch: Vitsbutikken (6:18) – (Arne Myggen)- Starbox/Polygram 1977
 • Ulf Pilgaard og Dirch: Duel på Brandere (7:02) – (Povl Sabroe og Preben Kaas) – 1968
 • Judy Gringer og Dirch: Babs Og Nutte (7:10) – (Arvid Müller)

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Dirch Passer. danskefilm.dk. Hentet 13. oktober 2016. 
 2. ^ Johannes Møllehave: Replikker og pointer (s. 66), forlaget Lindhardt og Ringhof, 1984, ISBN 87-7560-679-8
 3. ^ Johannes Møllehave: Replikker og pointer (s. 66)
 4. ^ Camilla Stockmann, "Dirch Passers kulturkanon var en kopi." Politiken, 2006 maj 19.
 5. ^ Nominerede personer 2012. Danmarks Film Akademi. Hentet 2012-02-12. 

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Lindgren, Malin: Kære Dirch, Forlaget Asschenfeldt, 1986

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]