Store Magleby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Store Magleby
Store Magleby Kirke Copenhagen.jpg
Store Magleby Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Hovedstaden
Kommune: Dragør
Demografi
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°35′46″N 12°38′07″E / 55.59611°N 12.63528°Ø / 55.59611; 12.63528

Store Magleby er en landsbySydamager mellem Tårnby og Dragør. Byen kaldes også Hollænderbyen efter de mange hollandske indvandrere, der kom til Amager under Christian 2..

Landsbyen ligger i Dragør Kommune, Store Magleby Sogn, hvor den grænser op til Københavns Lufthavn. Langstrakte parcelhuskvarterer forbinder Store Magleby med Dragør, disse kaldes blandt beboerne vængerne.

Store Maglebys historie strækker sig tilbage til middelalderen. Byens betydning voksede markant i 1500-tallet, efter Christian 2. lod en række nederlandske bønder at bosætte sig her i 1521. Disse bønder var hidkaldt for at tilvejebringe grøntsager af større variation og bedre kvalitet til slottet og til den bedre del af det københavnske borgerskab.

Her blev der flittigt talt Nederlandsk i cirka 300 år, da undervisning på byens skole og pastorens prædiken i byens kirke foregik på nederlandsk. I 1811 måtte de nederlandsktalende bondefamilier dog føje sig for de danske myndigheder, der bestemte, at der nu skulle tales dansk.[1]

Meget af Store Maglebys historie er optegnet af tv-produceren Jan Dirchsen - der boede på Hollændergård - i 1982 i sin bog: "Hollænderbyen og dens mennesker"[2]I Amagermuseet, der er etableret i et par af Store Maglebys gamle gårde, er den specielle lokale kultur og historie bevaret og udstillet.

I landsbyen ligger Store Magleby Kirke.

Kilde og referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "10 Danskere" af Neel Jersild Moreira; (c)2003 Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S København. ISBN 87-02-00847-5
  2. ^ "Hollænderbyen og dens mennesker" (C)1982 af Jan Dirchsen ved Nationalmuseets forlag.
Dragør museum Stub
Denne artikel om geografi i Dragør Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
Dansk Stub
Denne artikel om Nederlandenes historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie