Hvalba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hvalba
(dansk: Hvalbø)
Hvalba på færøkortet
Indbyggere (2010) 626
Kommune Hvalba
Postnummer FO 850
Markatal 98

Hvalba (eller på gammel dansk Kvalbø) er en færøsk bygd på det nordlige Suðuroy. Foruden Hvalba hører Sandvík, bydelen Nes og den ubeboede ø Lítla Dímun til kommunen, der i 2010 havde 723 indbyggere. I Hvalba er der landingspladser på begge sider af øen. Der er en mindesvarde i Hvalba, til minde om folk, som er døde på havet, på Lítla Dímun, i fuglebjergene eller i kulminerne.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Hovedbeskæftigelsen i Hvalba er fiskeri, forædling af fisk og fiskenetproduktion. Mange benytter tunnelen til at arbejde andre steder på Suðuroy, flere arbejder f.eks. på øens sygehus i Tvøroyri, Suðuroyar Sjúkrahús og nogle arbejder i Strandferðslan's administration, som flyttede til Suðuroy i januar 2008. Strandferðslan eller Strandfaraskip Landsins administrerer Færøernes offentlige færger og busser.

Hvalba

På østsiden af Hvalba er der en moderne fiskerihavn med fiskeindustri. I nutiden drives markerne som fritidslandbrug med græs til fårene og kartoffelavl, der på de store arealer med sandjord har ideelle betingelser. Der er fodboldstadion, sportshal (Roynhøllin), to købmænd, tøjforretning, frisør og en grillbar i Hvalba. Bygden er kendt for at være en af de bedste hvalfangstpladser for grindehvalerFærøerne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I Hvalba har man siden 1770’erne brudt kul i minegangene. Særlig fra 19401945 var Hvalbas kulminer vigtige for Færøernes energiforsyning. 4-5 mænd er i nutiden beskæftiget i den sidste igangværende kulmine, og leverer kun kul til lokalt brug med offentlig støtte.

  • 1629 hærgede sørøvere Hvalba. Da de igen ville forlade stedet, strandede de, og skibet blev ødelagt af brændingen. Mange af sørøverne døde, og stedet hedder i folkemunde turkargravir tyrkergravene.
  • 1963 fik Hvalba som den første bygd på Færøerne en 1400 m lang tunnel til Trongisvágur/Tvøroyri.
  • 1969 blev en 1500 m lang tunnel mod nord til Sandvík indviet.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Der er sommerhuse til udlejning og et Bed and Breakfast i bygden, og syd for bygden er der kulminen, som jævnlig har besøg af grupper. Foreningen "Lítli Dímun" arrangerer fra 2008 udflugter til Lítla Dímun hver sommer. En anden gruppe arrangerer fra 2009 bådture fra Fiskieiði og "síging" (en slags rappelling) på Norðbergseiði.

Landingspladsen på vestkysten hedder Fiskieiði, men kaldes også Hvalbiareiði. Tidligt i det 20. århundrede blev der foretaget et stort anlægsarbejde her, således at landingsforholdene blev bedre. Dengang benyttede man robåde, men senere er fiskefartøjerne blevet større, har fået motor og sejler langt hurtigere. Landingspladsen Fiskieiði bliver i nutiden kun benyttet af fritidsbåde.

Nord for Fiskieiði, ligger Norðbergseiði. Det blev før i tiden brugt til losseplads, men i dag er det et smukt sted, hvor folk kan komme for at nyde naturen og den pragtfulde udsigt. Om sommeren arrangeres der "síging", som er en slags rappelling, hvor turisterne får lov til at prøve den ældgamle færøske tradition "síging", som brugtes i forbindelse med fuglefangst. En person bliver bundet fast i en fuglelinje, som bliver holdt godt fast af flere personer og derefter bliver vedkommende firet langsomt ned over kanten og ned langs den lodrette klippevæg. Derefter bliver personen enten trukket op igen eller også venter der en båd dernede, som derefter sejler langs den stejle vestkyst med fuglebjerge og grotter på sightseeing tur.

På Norðbergseiðis sydsiden ses resterne af et stort fjeldskred.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 61° 36′ 00″ N, 06° 57′ 15″ V