TUBA (forening)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Logo TUBA Denmark

TUBA (Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere) er en selvejende[1] organisation under Blå Kors Danmark,[2] som yder bistand til børn og unge mellem 14 og 35 år, hvis forældre er alkohol- eller stofmisbrugere. Hjælpen sker i form af rådgivning og terapi ved faguddannede psykoterapeuter og psykologer i en af TUBAs afdelinger landet over. Hjælpen kan også finde sted via internettet gennem chat, brevkasse og debatforum.

Hjælpen er gratis for unge op til 35 år, derefter er der en egenbetaling. TUBA finansieres af satspuljemidler, kommuner, fonde og donationer.


TUBAs formål er at skabe et sted, hvor unge, der er vokset op i misbrugsramte familier, kommer i centrum. Ud over i TUBA tages der hånd om denne gruppe i organisationer, hvis primære fokus er behandling af misbrugere. I disse organisationer kommer behandlingen af de unge i anden række, fordi det vigtigste formål i behandlingen er, at misbrugeren skal holde op med at drikke.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

TUBA består af 33 lokalafdelinger:[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

TUBA blev stiftet i 1997 af psykoterapeut Alex Kastrup Nielsen, som i dag stadig er ansat i TUBA som faglig chef. TUBA startede som et tidsbegrænset projekt med Alex Kastrup Nielsen som eneste ansatte, men blev ført videre som selvejende organisation under Blå Kors, da der viste sig at være stor efterspørgsel for et tilbud til målgruppen. 

Fem år efter stiftelsen, i 2002, åbnede TUBA to nye afdelinger i henholdsvis Hirtshals og Aarhus. I 2007 var TUBA vokset til syv afdelinger og kunne hjælpe cirka 600 unge. Siden har TUBA udvidet yderligere. I 2017 var 3000 unge i forløb hos TUBA, og i 2018 åbnede afdeling nummer 28 på Ærø.[4]

TUBA har modtaget en række priser gennem årene, blandt andet Lillebrorprisen i 2004 og Kronprinsparrets Sociale Pris i 2014.[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Årsrapporter og regnskaber". tuba.dk. Hentet 24. april 2018. 
  2. ^ "Om TUBA". tuba.dk. Hentet 24. april 2018. 
  3. ^ "Her finder du TUBA". tuba.dk. Hentet 24. april 2018. 
  4. ^ "Unge fra familier med misbrug får hjælp på Ærø". tuba.dk. 23. februar 2018. Hentet 24. april 2018. 
  5. ^ "Kronprinsparrets priser 2014". bikubenfonden.dk. Hentet 24. april 2018. 

Links[redigér | redigér wikikode]