Psykoterapeut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

En psykoterapeut er en behandler, der udøver psykoterapi. I Danmark er titlen psykoterapeut ubeskyttet og kan bruges af enhver uanset uddannelse. I flere andre lande (herunder Norge, Sverige, Tyskland og Holland) giver kun visse uddannelser ret til at bære titlen psykoterapeut. Der findes titlen Reg. psykoterapeut FaDP, som er en beskyttet titel, der sikrer kvaliteten af uddannelsen, psykoterapeuten har gennemgået.

En psykoterapeut er ikke det samme som en psykolog. De to bliver ofte fejlagtigt forvekslet med hinanden.

Uddannelser[redigér | redigér wikikode]

I Danmark kan en institution udbyde psykoterapeutiske uddannelser uden at opfylde nogen særlige statslige krav. ofte kræves en uddannelse inden optag på psykoterapeut uddannelsen. Psykoterapeutiske uddannelser kan vælge at lade sig registrere gennem Foreningen af Danske Psykoterapeuter, FaDP ved registrering opnår studerende en beskyttet titel efter endt uddannelse. 'Reg. psykoterapeut FaDP'

Der findes mange psykoterapeutiske uddannelser med åbent optag. Disse uddannelser er ikke statsgodkendte og studerende kan derfor ikke modtage SU. Dansk Psykoterapeutforening og Foreningen af Danske Psykoterapeuter fører en liste over evaluerede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelser. Foreningerne evaluerer uddannelsessteder baseret på vejledende krav for en psykoterapeutisk efteruddannelse.

De psykoterapeutiske uddannelser er blevet kritiseret for at indeholde for lidt fagligt materiale. Således er der eksempler på psykoterapeutuddannelser, hvor det samlede pensum svarer til mindre end man gennemgår de første måneder på psykologiuddannelsen. Indholdet af psykoterapeutuddannelserne er ofte uvidenskabeligt og baseret på teorier[1], som ikke kan efterprøves eller udsættes for falsifikation.

Specialist i psykoterapi[redigér | redigér wikikode]

Psykologer kan gennem et efteruddannelsesforløb som godkendes i Dansk Psykolog Forening, erhverve sig titlen specialist i psykoterapi[2]. dette kræver dog autorisation, efterfulgt af minimum 3 års erfaring indenfor psykoterapi altså i alt ca. 10 års uddannelse [3].

Psykologer kan også udøve psykoterapi uden at have denne titel på samme vilkår som en uddannet psykoterapeut. Den danske psykologuddannelse indeholder dog ingen praktisk undervisning i psykoterapi som led i det obligatoriske studieforløb,[4] hvorfor den pågældende behandler normalt har måttet videreuddanne sig indenfor området. For psykologer opnås denne videreuddannelse ved autorisation som er en 2 årig overbygning til den 5 årige grunduddannelse fra universitetet.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: