Psykoterapeut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken. Artiklens emne er vurderet at være så snævert, at den er foreslået slettet. Klik her for at se sletningsforslaget.

En psykoterapeut er en behandler, der udøver psykoterapi. I Danmark er titlen psykoterapeut ubeskyttet og kan bruges af enhver uanset uddannelse. I flere andre lande (herunder Norge, Sverige, Tyskland, Storbritannien og Holland) giver kun visse uddannelser ret til at bære titlen psykoterapeut.

En psykoterapeut er ikke det samme som en psykolog eller psykiater. De tre bliver ofte fejlagtigt forvekslet med hinanden.

Psykoterapeut i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Der findes i Danmark titlen MPF, som betyder, at man er medlem af Psykoterapeutforekingen i Danmark, hvilket både kræver forudgående kvalifikationer og et uddannelseforløb i psykoterapi. Desuden findes titlen 'reg. psykoterapeut FaDP', som er en beskyttet titel som alternativ behandler, man kan få gennem Foreningen af Danske Psykoterapeuter, der sikrer kvaliteten af psykoterapeutens kompetencer.

Uddannelser[redigér | redigér wikikode]

I Danmark kan enhver institution udbyde psykoterapeutiske uddannelser uden at skulle opfylde nogle statslige krav. Ofte kræves en uddannelse inden optag på psykoterapeutuddannelsen. Det gælder for uddannelser, der kan godkendes af Dansk Psykoterapeutforening. Herigennem opnås titlen MPF.

Psykoterapeutiske uddannelser kan ellers vælge at lade sig registrere gennem Foreningen af Danske Psykoterapeuter, FaDP. Ved registrering kan studerende opnå en beskyttet titel efter endt uddannelse som alternativ behandler: 'Reg. psykoterapeut FaDP'.[1]

Der findes dog ikke nogen danske psykoterapeutuddannelser, der er statsanerkendte som eksempelvis psykolog-uddannelsen er det. I flere andre lande som f.eks. Storbritannien og USA foregår uddannelsen til psykoterapeut derimod som statsgodkendte universitetsuddannelser. Også i Norge, Sverige, Finland, Østrig, Italien, Tyskland og Holland kræver det en særligt godkendt uddannelse for, at man kan kalde sig psykoterapeut. I Spanien, Portugal, Luxembourg og Beligien kan psykoterapi kun udøves af læger eller psykologer[2].

Der findes mange psykoterapeutiske uddannelser i Danmark. Efter som ingen af disse uddannelser er statsgodkendte, kan studerende kan ikke modtage SU. Dansk Psykoterapeutforening og Foreningen af Danske Psykoterapeuter fører en liste over evaluerede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelser. Foreningerne evaluerer uddannelsessteder baseret på vejledende krav for en psykoterapeutisk efteruddannelse.

De psykoterapeutiske uddannelser i Danmark er blevet kritiseret for at indeholde for lidt fagligt materiale.[kilde mangler] Således er der eksempler på psykoterapeutuddannelser, hvor det samlede pensum svarer til mindre end man gennemgår de første måneder på psykologiuddannelsen.[hvor?] Indholdet af psykoterapeutuddannelserne er desuden ofte baseret på teorier, der mangler international og akademisk anerkendelse, og som der ikke er noget videnskabeligt grundlag for. Desuden indeholder uddannelserne ikke videnskabsteori, og man bruger ofte simple lærebøger i stedet for at lære de studerende at forstå betydningen for praksis af forskellige teoretiske positioner og videnskabstraditioner. Det manglende vidensniveau viser sig blandt andet ved, at nogle danske psykoterapeuter opfatter sig som “håndværkere” i stedet for som videnskabeligt uddannede praktikere. Lærerne på uddannelserne har da som regel heller ikke en videnskabelig universitetsuddannelse, og undervisningen er ikke forskningsbaseret, i modsætning til uddannelserne som psykolog eller psykiater.[kilde mangler]

De mest internationalt anerkendte og udbredte tilgange til psykoterapi er:[kilde mangler]

Specialist i psykoterapi[redigér | redigér wikikode]

Psykologer kan gennem et efteruddannelsesforløb, som godkendes i Dansk Psykolog Forening, erhverve sig titlen specialist i psykoterapi[3]. Dette kræver dog autorisation efterfulgt af minimum 3 års erfaring inden for psykoterapi, dvs. i alt ca. 10 års uddannelse [4].

Psykologer kan også udøve psykoterapi uden at have denne titel på samme vilkår som en uddannet psykoterapeut. Den danske psykologuddannelse indeholder dog ofte ingen større praktisk undervisning i psykoterapi som led i det obligatoriske studieforløb,[5] hvorfor den pågældende behandler normalt har måttet videreuddanne sig inden for området. For psykologer opnås denne videreuddannelse ved autorisation, som er en 2 årig overbygning til den 5 årige grunduddannelse fra universitetet.[6]

I Danmark praktiseres psykoterapi også af visse psykiatere. For at blive speciallægeuddannet i psykiatri skal man således have uddannelse i psykoterapi.

Både psykologer og psykiatere har en universitetsuddannelse.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: