Psykoterapeut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En psykoterapeut er en behandler, der udøver psykoterapi. I Danmark er titlen psykoterapeut ubeskyttet og kan bruges af enhver uanset uddannelse. I flere andre lande (herunder Norge, Sverige, Tyskland og Holland) giver kun visse uddannelser ret til at bære titlen psykoterapeut. Der findes i Danmark titlen MPF, som både kræver forudgående kvalifikationer og et uddannelseforløb i psykoterapi, og desuden titlen 'reg. psykoterapeut FaDP', som er en beskyttet titel, der sikrer kvaliteten af uddannelsen, psykoterapeuten har gennemgået.

En psykoterapeut er ikke det samme som en psykolog. De to bliver ofte fejlagtigt forvekslet med hinanden.

Uddannelser[redigér | redigér wikikode]

I Danmark kan en institution udbyde psykoterapeutiske uddannelser uden at opfylde særlige statslige krav. Ofte kræves en uddannelse inden optag på psykoterapeutuddannelsen. Det gælder for uddannelser, der kan godkendes af Dansk Psykoterapeutforening. Herigennem opnås titlen MPF.

Psykoterapeutiske uddannelser kan ellers vælge at lade sig registrere gennem Foreningen af Danske Psykoterapeuter, FaDP. Ved registrering opnår studerende en beskyttet titel efter endt uddannelse: 'Reg. psykoterapeut FaDP'.[1]

Der findes mange psykoterapeutiske uddannelser med åbent optag. Disse uddannelser er ikke statsgodkendte og studerende kan derfor ikke modtage SU. Dansk Psykoterapeutforening og Foreningen af Danske Psykoterapeuter fører en liste over evaluerede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelser. Foreningerne evaluerer uddannelsessteder baseret på vejledende krav for en psykoterapeutisk efteruddannelse.

De psykoterapeutiske uddannelser er blevet kritiseret for at indeholde for lidt fagligt materiale. Således er der eksempler på psykoterapeutuddannelser, hvor det samlede pensum svarer til mindre end man gennemgår de første måneder på psykologiuddannelsen. Indholdet af psykoterapeutuddannelserne er ofte baseret på teorier, der mangler international og akademisk anerkendelse, og som der ikke er noget videnskabeligt grundlag for[2] Desuden indeholder uddannelserne ikke videnskabsteori, og man bruger ofte simple lærebøger i stedet for at lære de studerende at reflektere over forskellige teoretiske positioner og videnskabstraditioner. De mest internationalt anerkendte og udbredte tilgange til psykoterapi er:

- Kognitiv terapi

- Psykoanalyse

- Eksistentiel terapi

- Humanistisk terapi

- Systemiske terapi

Specialist i psykoterapi[redigér | redigér wikikode]

Psykologer kan gennem et efteruddannelsesforløb, som godkendes i Dansk Psykolog Forening, erhverve sig titlen specialist i psykoterapi[3]. Dette kræver dog autorisation efterfulgt af minimum 3 års erfaring inden for psykoterapi, dvs. i alt ca. 10 års uddannelse [4].

Psykologer kan også udøve psykoterapi uden at have denne titel på samme vilkår som en uddannet psykoterapeut. Den danske psykologuddannelse indeholder dog ingen praktisk undervisning i psykoterapi som led i det obligatoriske studieforløb,[5] hvorfor den pågældende behandler normalt har måttet videreuddanne sig inden for området. For psykologer opnås denne videreuddannelse ved autorisation, som er en 2 årig overbygning til den 5 årige grunduddannelse fra universitetet.[6]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: