Tabloid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Tabloid er et avisformat, der anvendes af størstedelen af de danske dagblade. Aviser der normalt udkommer i det større broadsheetformat benytter ofte tabloidformatet til tillæg.

Formatet er ikke en fast størrelse, men mere en teknik. Grunden til at størrelsen kan variere er at den afhænger af rullebredden på det benyttede avispapir. Der er dog vedtaget størrelse på omkring 279,4 gange 431,8 som gængs tabloid størrelse.

Teknikken bag tabloid[redigér | redigér wikikode]

I en avis i broadsheet-format trykkes avissiderne parvis (opslag) i papirrullens bredde. Ved tabloid er siderne vendt en kvart omgang i trykkeprocessen, så der trykkes 2 tabloid sider (et opslag) for hver broadsheet side. Dvs. at der trykkes 4 sider ad gangen.

Tabloid som skældsord[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt var det den mere populistiske del af pressen, der tog formatet til sig. Formatet var velegnet til korte historier, og samtidigt var den nem at håndtere ved frokostbordet. Ord som 'Tabloid-avis' og 'Tabloid-presse' blev brugt nedladende om useriøs indgang til journalistik.

I dag er der dog flere 'traditionelle' aviser, der er gået over til formatet. Den negative klang af tabloid forsøges dæmpet ved at kalde det "kompakt" (Information).