Uncial

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
   
Se diskussionssiden : Diskussion:Uncial
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg

En uncial er et eller flere bogstaver, der i størrelse løber over to eller flere tekstlinjer. Anvendes ofte i forbindelse med et nyt kapitel i en bog, eller som artikelstart i et magasin. Programmer som Adobe InDesign og Microsoft Word kan anvende uncialer, og mange trykte medier anvender i dag uncialer. Alligevel er det de færreste der ved, at uncialerne er fra det 4. århundrede.

De første uncialer var store farvestrålende begyndelsesbogstaver i de latinske håndskrifter, oprindeligt i en tolvtedel af sidens størrelse. Uncial betyder nemlig tolvtedel (fra latin uncia = ‘en tolvtedel’), og det forklarer, hvorfor en uncial ikke hedder unicial. Mange forveksler uncial med initial og hermed opstår den – ukorrekte, men ofte anvendte variant – unicial.

Fonten 'Uncial'

Uncial er tillige en font.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: