Det latinske alfabet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Latinske alfabet)
Gå til: navigation, søg
Ambox important.svg Førstehåndsforskning
Artiklen eller afsnit indeholder muligvis passager med førstehånds- eller originalforskning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Det latinske alfabet (også kaldet det romerske alfabet) er det mest brugte alfabetiske skrivesystem i verden i dag. Det udvikledes fra den vestlige version af det græske alfabet, kaldet det cumaeïske alfabet fra Cumae i Syditalien. Det var modificeret af etruskerne, og romerne tilpassede det for at skrive på det latinske sprog.

A B C D E F Z H I K L M N O P Q R S T V X er en tidlig (archaïsk) udgave af det latinske alfabet. C stod også for G, jf. at navneforkortelsen C betyder Gaius. K var sjældent anvendt, idet de fleste ord med k-lyd stavedes med C. Bogstaverne I og V brugtes både som vokal og konsonant og blev først i middelalderen suppleret med J og U. Bogstavet W er en middelalderlig konstruktion i germanske sprog. Y (og for det meste også X og Z) finder man i ord indlånt fra græsk, som var det sprog, man lånte fra, som i vore dage fra engelsk.

Det latinske alfabet i moderne udgave er som grundbestand det alfabet, der kendes i engelsk: Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz. Dertil kommer, at en række lande har specialbogstaver og ligaturer som: Ææ Øø Þþ Ðð ß ł samt diakritiske tegn over bogstaver: Åå Öö Ëë Üü m.fl.

Specialbogstaver, ligaturer og diakritiske tegn tjener til præcisering af udtalegengivelser. De pågældende lyd findes i reglen også på engelsk og f.eks. fransk, men således at man anvender bogstavkombinationer til at gengive det, der på andre sprog kan gengives ved et enkelt bogstav. Ø-lyden findes på fransk i ordet bœuf (okse), som er indlånt til dansk bøf, og engelsk nerd udtales som nørd, som da også er det nye danske ord for det samme.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg