Diskussion:Grindefangst

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Færøerne Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Færøerne, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Færøernerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Grindefangst er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Grindefangst har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 50, 2017.

Huskeliste for Grindefangst: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Brug kildeskabelon på da mange referencer. Toxophilus (diskussion) 5. nov 2017, 16:11 (CET)
  • Overvej om indledningen skal afkortes en smule. Den første tekstbid er meget lang, og af hensyn til mobilvisning kan det nogle gange være hensigtsmæssigt at gøre indledningen kortere. Toxophilus (diskussion) 5. nov 2017, 16:11 (CET)
    Enig. Som relativt fast opretter af artikeluddraget til Ugens artikel ser jeg på indledningen med særlig interesse og håber, at den kan bruges direkte. Det må jeg sige ikke tilnærmelsesvis er tilfældet her. Måske kan mit forsøg bruges til inspiration. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 12. nov 2017, 21:37 (CET)

Start af artikel Grindedrab, 26 september 2005 [[1]] Erik

Tak Malene, tekstfordelingen er bedre nu og fint illustreret. Hilsen Erik

Hej Erik, der må findes statistik over fangsten. Kender du til en sådan? --Sir48 (Thyge) 27. sep 2005 kl. 12:17 (CEST)
Velbekomme Erik :-) Har du forresten en brugerkonto på Commons? Så ville jeg gerne af og til uploade nogle af dine billeder dertil og skrive dem på et galleri hos dig der. Mvh Malene Thyssen 27. sep 2005 kl. 13:46 (CEST)

Subjektiv titel[rediger kildetekst]

Er overskriften grindedrab ikke subjektiv (negativ)? Måske ville en mere neutral titel være grindejagt eller grindefangst? Hvad mener I? --JeppeSN 28. sep 2005 kl. 14:07 (CEST)

Drab er, når nogen slår andre ihjel, og det er jo det, som sker. Man kunne også kalde det mord eller nedslagtning. Desuden er grindedrab vist den hævdvundne betegnelse. --Palnatoke 28. sep 2005 kl. 14:35 (CEST)
Grindedrab er på Færøerne et fast begreb for den tilladte hvaljagt på FO. Hvis nogen har lyst kan de jo skrive artikler som f.eks: Hvalfangst i Europa o.s.v. Hvad med at skrive en artikel om masseslagtningen af svin i Danmark. Jeg mener artiklen Grindedrab er neutralt skrevet.

http://da.wikipedia.org/wiki/Bruger:Erik_Christensen 28. sep 2005 14:42 FO tid

Drab plejer normalt at betegne, at mennesker slår hinanden ihjel. Det er muligt, at grindedrab er den hævdvundne betegnelse, men det afspejles i så fald ualmindelig dårligt på google. Grindefangst giver 1.100 danske hits, mens grindedrab giver 558. Et overfladdisk kig på de fundne hits synes desuden at antyde, at ca. halvdelen af siderne med ordet grindedrab er dyreværnsforeninger o.l., der samtidig betegner det som barbarisk.--Heelgrasper 28. sep 2005 kl. 17:46 (CEST)g
Det har før i tiden været almindeligt overalt med jagtmåden, at indkredse Grindehvalerne og bagefter dræbe dem på stranden. Marssvinjagten i Lillebælt (lav en artikel om det) Min hensigt med Grindedrab artiklen er at beskrive den færøske indkredsning af hvalerne og den følgende slagtning og dens betydning på Færøerne. Jeg har planer, senere at skrive om Grindehvalens betydning før i tiden på Færøerne. Helt op til 1900 har der været familier på Færøerne, der har overlevet ved at Grindehvalen blev fanget. Men for ikke at støde nogen, kan vi jo kalde artiklen "Grindefangst på Færøerne". Erik 28. sep 2005 17:05 FO tid


Uden at vide hvad jeg taler om, så tror jeg at grindefangst refererer til at fangst af grinder, medens at grindedrab refererer til en specifik færøsk kulturel tradition, og er en direkte oversættelse af det færøske ord for traditionen, grindadráp. At nogen så bruger det generelle ord om det specifikke fænomen er så en anden sag.
Jeg syntes vi skal beholde titlen, med mindre vi finder en ekstern kilde der siger at ordet grindedrab regnes for "forkert" blandt tilhængere. --Per Abrahamsen 28. sep 2005 kl. 18:21 (CEST)
Drab er at slå ihjel, javist, men er der andre eksempler på at drab bruges om slagtning af dyr? Jeg kender ikke så meget til færøsk. Måske skyldes det misvisende danske navn grindedrab en undersættelse af en færøsk betegnelse? Det er jo ikke i alle tilfælde at den rigtige oversættelse fra ét sprog til et andet fås ved bare at vælge det ord der minder mest om originalsprogets (eller det ord der har samme etymologiske baggrund). Jeg mener fortsat at artikler med navne som »kvægdrab« eller »torskedrab« ville være pudsige; det normale må være »slagtning«, »fangst« osv. --JeppeSN 30. sep 2005 kl. 21:39 (CEST)
Det er muligt, at det engang har været en undersættelse, men udtrykket har eksisteret i mange hundrede år. Måske fra en tid, hvor man vidste, at man slog ihjel for at få noget at spise. Det skjuler vi nu med omskrivninger. Jeg synes roligt, at man kan lade udtrykket forblive som det er, så det historiske fremgår.--Sir48 (Thyge) 30. sep 2005 kl. 22:01 (CEST)

Spørgsmålstegn omkring bemærkning...[rediger kildetekst]

Etiket

<Grindedrabet er helt igennem ikke-kommercielt, og grindekødet kan da heller ikke købes i supermarkeder eller lignende> Jeg har et styk TURR GRIND i køleskab -
0,084 kg til 24,78 kr (kilopris 295 kr), købt i thorshavn for en uge siden ---Graphicos 23. apr 2007 kl. 15:38 (CEST)

Der står i artikelen, at man ikke kan købe grindekød i supermarkederne.[rediger kildetekst]

Der står i artikelen, at man ikke kan købe grindekød i supermarkederne., men det var for 15 år siden. Nu kan man godt godt. Faktist skal 15% til supermarkederne. Og der er også en etiket på diskusionen. Men det er ikke en ferde del av kød forbruget i færøerne der er grindekød, så langt fra. Det er måske 2% eller mindre!

V.h. Andreas Halv færing

Barbering af indledningen[rediger kildetekst]

I indledningen mener jeg at afsnittet om fordelingsregler bør flyttes ned i afsnittet om fangst, og afsnittet om sundhedsproblmer bør slettes/sammenskrives med det tilsvarende afsnit længere nede. Jeg var ved at skrive at jeg ikke havde tid til det nu, men jeg giver det alligevel et forsøg. NisJørgensen (diskussion) 25. aug 2014, 12:33 (CEST)

Forslag om at flytte artiklen til Grindefangst[rediger kildetekst]

Artiklens titel "Grindedrab" kan virke lidt voldsom, da "drab" jo ikke bruges om slagtning af dyr på dansk, men det gør det til gengæld på færøsk (dráp=slagtning, at drepa grind, at drepa seyð - at slagte grindehvaler, at slagte får), men dette er det danske sprogs Wikipedia. Der var en høring i Folketinget om emnet i november 2015, hvor de brugte "grindefangst på Færøerne" om det som i denne artikel kaldes "grindedrab". Organisationen Sea Shepherd "misbruger" også ordet "grindedrab" og oversætter det til "murdering whales". Da hvaler ikke er mennesker bliver de selvfølgelig ikke myrdet, de slagtes og kødet og spækket bliver spist. Jeg vil foreslå, at vi flytter artiklen til "Grindefangst" eller evt. "Grindefangst på Færøerne" eftersom artiklen omhandler fangst af grindehvaler på Færøerne. Denne praksis med at slagte grindehvaler findes dog ikke kun på Færøerne men også i Japan og tidligere også andre steder, dog er fangstmetoderne forskellige, i Japan bruger de net, det gør man ikke på Færøerne. Jeg synes, at ordet "grindedrab" er blevet negativt ladet, og at artiklen derfor (men også fordi at man normalt bruger ordet "slagtning" om det at aflive dyr til mad) bør flyttes til det mere neutrale ord "grindefangst". --EileenSanda (diskussion) 8. dec 2015, 14:36 (CET)

Sprogligt er det det eneste rigtige. Derfor flyttet. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 8. dec 2015, 15:21 (CET)
 Flyt ikkeDet var dog hurtigt. Der er tale om en tradition på Færøerne der har navnet grindedrab og det er den mest almindelige betegnelse, så det er bestemt ikke det eneste rigtige sprogligt. Jeg synes egentlig heller ikke at betegnelsen er misvisende eller forvirrende, man fanger jo ikke blot hvalerne tværtimod er det jo en del af traditionen at de dræbes på stedet. Eileen anfører at navnet grindedrab virker voldsom og kan misbruges af modstandere, det kan jeg ikke se er et relevant hensyn, det er ikke wikis opgave at beskytte grindedrabs ry. TorbenTT (diskussion) 8. dec 2015, 15:30 (CET)
Det, du henviser til, er den færøske betegnelse, men dette er dansksproget wiki. Derfor er det det danske udtryk, vi skal bruge. Jeg har i sin tid skrevet en stor del af artiklen om hvalfangst og er intetsteds støt på udtrykket "hvaldrab". Lad mig for god ordens skyld nævne, at Ordbog over Det danske Sprog også bruger "grindefangst", mens "grindedrab" kun anvendes med udtrykkelig reference til det færøske udtryk. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 8. dec 2015, 15:58 (CET)
Hvem har sagt noget om hvaldrab? Hvorfor bringer du det op? Komplet irrelevant. Ja ODS bruger også "grindefangst", sammen med ordet "grindedrab". Der er massere af begreber på dansk der er låneord, det er derfor en falsk modsætning du opstiller når du kalder det en færøsk betegnelse og det ved du godt. TorbenTT (diskussion) 8. dec 2015, 16:06 (CET)
Nej. Den danske jagt på marsvin ved Svinø hedder også "marsvinefangst", jvf. Joel Berglund: "Mortensdag til kyndelmisse" (kronik i Skalk 1979 nr 6). Tilsvarende gælder forøvrigt sælfangst. Det er nu en gang det udtryk, vi har anvendt på dansk. Rmir2 (diskussion) 8. dec 2015, 16:12 (CET)
Jeg er enig med Rmir2. TorbenTT det ved jeg nu ikke, om "grindedrab" er den mest almindelige betegnelse, "grindefangst" er også meget brugt. Jeg mener da heller ikke, at en wiki skal beskytte grindedrabets ry, men en wiki skal være neutral, og jeg synes, at ordet grindedrab er negativt ladet, da "drab" på dansk betyder "drab af mennesker", og hvaler er ikke mennesker.--EileenSanda (diskussion) 8. dec 2015, 18:39 (CET)