Tange Sø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tange Sø
Overblik
Land Danmark
Kommuner Silkeborg Kommune
Viborg Kommune
Tilløb Gudenå, Borre Å, Tange Å
Afløb Gudenå
Oplandsareal 1790 km²
Overfladeareal 540 ha

Tange Sø er Danmarks største kunstige . Den ligger i Region Midtjylland ikke så langt fra byen Bjerringbro. Søen ejes af Tangeværket. Søen er opstået i 1920 da Gudenåen blev opdæmmnet. Søbredden ved Ans består af sand og græs, og søbunden er sand og sten. Tange Sø modtager vand fra Gudenåen, Borre Å og Tange Å. Afløbet fra Tange sø findes ved Tangeværket, hvorfra Gudenåen løber videre til udmundingen i Randers Fjord.

Udsigt over Tange Sø fra Søbredden ved Ans.

Under den 10 km lange sø lå de vigtigste gydepladser for den tidligere så berømte Gudenålaks. Før Tange sø blev dannet, lå der, specielt på denne strækning, et helt unikt naturområde, hvor Gudenåen før Tange sø kom til, havde et fald på 10 meter. Det betød et hastigt strømmende vandløb med fine gydepladser til laksen[1].

Der er kræfter i gang for at nedlægge søen. For at skabe en bedre passage for laksen gennem Gudenåen gennem Tange Sø, har Danmarks Naturfredningsforening bedt COWI om at udarbejde to nye modeller for at bidrage til et bedre beslutningsgrundlag for folketinget med hensyn til naturgenopretning i området [2].

Der er ligeledes lokale kræfter i form af Foreningen til bevarelse af Tange sø [3], der kæmper for søens og dens unikke naturs eksistensberettigelse

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°19′N 9°35′Ø / 56.317°N 9.583°Ø / 56.317; 9.583