Bjerringbro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bjerringbro
Grundfos Kirken
Grundfos - Bjerringbro.jpg
Kirken i Bjerringbro.JPG
Bjerringbro Gågade.jpg
Bjerringbro gågade
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Byen ved strømmen"
Grundlagt: 1863
Postnr.: 8850 Bjerringbro
Demografi
Bjerringbro by: 7.448[1](2015)
Kommunen: 94.985[1](2015)
 - Areal: 1474,05 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.bjerringbro-avis.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°22′N 9°40′E / 56.367°N 9.667°Ø / 56.367; 9.667

Bjerringbro er en stationsby i Midtjylland med 7.448 indbyggere i byområdet (2015)[1] på begge sider af Gudenåen i den 2–3 km brede Gudenådal og er begyndt at kravle op af dalens nord- og sydside. Bydelen på sydsiden hedder Sønderbro. Den nordlige bydel har ikke noget samlet navn. Bjerringbro ligger i Viborg Kommune som hører under Region Midtjylland. Der er 24 kilometer til regionshovedbyen Viborg, 29 kilometer til Silkeborg og 30 kilometer til Randers.

Byen[redigér | redigér wikikode]

Bjerringbro ligger i Middelsom Herred i Gudenådalen, hvor sekundærrute 575 set fra syd først passerer Gudenåen derefter jernbanen mellem Viborg og Langå og endelig krydser den sekundærrute 525. Beliggenheden er ikke tilfældig. Lidt længere mod vest løber Møllebækken fra nord ud i Gudenåen. Her lå en vandmølle og i 1840'erne ville mølleren udvide sit opland til at omfatte området syd for åen. For egen regning lod han opføre en bro ("broen ved Bjerring" – derfor Bjerringbro) over åen. Så var der opstået et trafikknudepunkt og det gav anledning til byens spæde begyndelse. Ved anlæggelse af jernbanen mellem Viborg og Langå blev der ydermere anlagt en station her, der blev taget i brug i 1863. Herefter tog byens udvikling for alvor fart.

Administration[redigér | redigér wikikode]

Før kommunalreformen var byen hovedsæde i Bjerringbro Kommune, men har siden ligget i Viborg Kommune.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Byen er præget af den store industrivirksomhed Grundfos nord for rute 525 i den østlige ende af byen. Grundfos blev startet af Poul Due Jensen i 1944 og har udviklet sig til en af verden førende pumpefabrikker. 50% af verdens cirkulationspumper produceres af virksomheden. Ved udgangen af 2010 udgjorde antallet af ansatte på verdensplan ca. 17.000, heraf over 4.000 i Bjerringbro. Omkring halvdelen af de ansatte i Bjerringbro bor i byen, resten indpendler. Af andre kendte virksomheder kan nævnes kontormøbelfabrikkerne Duba-B8 og Holmris, vinduesfabrikken Cetonia og BSM Maskinfabrik. Madsens Hotel er lukket. Herudover har byens et sædvanligt forretningliv med butikker, håndværkere, liberale erhverv og en række mindre virksomheder. Men der findes syv supermarkeder. Et resultat af de mange pendelere, der ofte handler før de tager hjem.

Bygninger og institutioner[redigér | redigér wikikode]

Bjerringbro Kirke, der er tegnet af arkitekt Harald Lønborg-Jensen, er opført 1918-19 og indviet 31. august 1919. Kirken er bygget i romansk landsbystil med rundbuede hvælvinger. Skibet er opført i mursten. Tårnet er i marksten fra sognets marker. Begge dele er hvidkalkede og taget er rødt tegl. Kirken er udvidet i 1957 med præsteværelse og apsis og i 1961 med sideskib og dåbsventeværelse.

En markant bygning i Bjerringbro er Gudenåhuset (kulturhus), der er sammenbygget med det tidligere rådhus. De to bygninger er tegnet af arkitektfirmaet Kjeldgaard og Pedersen, Viborg, og er i samme stil. Rådhuset blev taget i brug i 1979 og Gudenåhuset i 2000. Bygningen ligger på en skrånende grund, der gør den mere monumental. Taget er udført i korroderet stål og fremstår rustent; murværket er udført i teglsten. Rådhuset er indrettet med storrumskontorer. Kulturhuset rummer bibliotek, lokalarkiv, udstillingslokaler, møde- og koncertsal (Viften), mødelokaler til foreninger, biograf og et cafeteria.

På Vestre Ringvej i byen ligger Gudenådalens Museum, der foruden en ældre landbrugssamling indeholder genstande fra old- og vikingetid fundet omkring Nørreåen og Gudenåen. Ved museet ligger en park med kopier af gamle runesten.

Billeder fra byen[redigér | redigér wikikode]

Undervisning[redigér | redigér wikikode]

Byen har to folkeskoler, et gymnasium og en højskole. Bøgeskovskolen, der ligger på Sønderbro, samkøres med Skjern skole, har i 2007 620 elever fordelt på klasserne 0-9. Egeskovskolen har i 2007 675 elever fordelt på klasserne 0-9 samt en række specialklasser. Bjerringbro Gymnasium, der ligger nabo til Bøgeskovskolen på Sønderbro, tilbyder 8 studieretninger opdelt i de fire hovedtyper: Naturvidenskabelig, samfundsvidenskabelig, sproglig og kunstnerisk. Nørgaards Højskole tilbyder en række længere eller kortere kurser med vægt på medier og film.

Syd for Gudenåen ved siden Bjerringbro Gymnasium og Bøgeskovskolen vil der i de nærmeste år blive opført et 2500 m² stort Naturvidenskabernes Hus et projekt til 54 mill. kroner. NORD arkitekter skal sammen med ingeniørfirmaet Arup stå for udformningen af bygningen, som det er planen at tage i brug i 2009. Byggeriets 3 hovedsponsorer er Viborg kommune, Fonden Realdania og Poul Due Jensens Fond. Formålet med opførelsen af Naturvidenskabernes Hus er at skabe et regionalt innovationsmiljø, der kan inspirere, styrke og udvikle undervisningen i de naturvidenskabelige fag i grundskolen og de gymnasiale ungdomsuddannelser, så børn og unges interesse for naturvidenskab øges og fastholdes frem til valg af uddannelse

Oplandet[redigér | redigér wikikode]

Tæt ved byen ligger Gudenaacentralen eller Tangeværket som er et elekticitetsværk der danner strøm ved hjælp af vandkraft fra den opdæmmede Tange Sø. Der findes tillige et el-museum på stedet. Bjerringbro-området har to lokale dagblade tilknyttet, nemlig Viborg Stifs Folkeblad og Midtjyllands Avis.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Wikiquote har citater relateret til: