Thomasevangeliet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Thomas-evangeliet blev fundet i Nag Hammadi i Egypten ved en udgravning i 1945. Det er en del af en stor mængde tekster, der stammede fra en gnostisk sekt på stedet. Skriftet består af 114 forskellige – på det nærmeste situationsløse – vers, visdomsord, efter evangeliets påstand af Jesus og givet videre af Thomas. "De hemmelige ord, som den levende Jesus talte, og som Didymos (fra gr. Tvillingen) Judas Thomas (fra aramæisk: Të'oma: Tvillingen) skrev ned," sådan lyder indledningen til skriftet.

Gnostikerne repræsenterede en meditativ religion, der på mange måder minder om de strømninger fra østens mystik, som er kendt i den vestlige verden som nyreligiøsitet. De gnostiske, klosterlignende samfund havde deres storhedstid i de første to århundreder efter Jesu fødsel, og flere steder blandedes elementer fra gnosticismen med elementer fra kristen tro. Gnostikerne havde udelukkende et åndeligt fokus; af samme grund var almindeligt fysisk menneskeliv såsom familie, glæde over mad og venner, arbejdsliv, sex og børn og denne verdens goder mindreværdige fænomener i denne religionsform.

De gnostiske samfund, der inddrog en jesusskikkelse i deres tro, anså ham for at være en frelser, dog ikke i den klassiske kristne forstand, men sådan at forstå at han havde sneget sig forbi de onde planetmagter i universet, for at røbe for menneskene at de skulle søge sandheden inde i sig selv. Gnostikerne regnede i øvrigt verden for at være skabt af en ond Gud, de kaldte Demiurgen. Det bibelske skrift Kolossenserbrevet er skrevet i en situation, hvor gnostikere udgjorde en trussel i en lokal kristen menighed.

Thomasevangeliet henregnes til de nytestamentlige apokryfer. Thomasevangeliet er ikke noget evangelium i den kristne betydning af ordet. Det citerer Jesus for en række læresætninger, men disse står i klar modstrid til de synoptiske evangelier og andre samtidige historiske kilders beskrivelser af Jesus. I Thomasevangeliet er essensen af Jesu budskab, at menneskene skal frigøre sig fra hverdagslivet og finde sandheden inde i sig selv, og dyrke deres eget indre lys. Budskabet i skriftet står dermed i klar modsætning til den tidligste kristne kirkes budskab om Jesus.

Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.