Thorkil Kristensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Thorkil Kristensen
Født 9. oktober 1899 Rediger på Wikidata
Vejle, Danmark Rediger på Wikidata
Død 26. juni 1989 (89 år) Rediger på Wikidata
Birkerød, Danmark Rediger på Wikidata
Politisk parti Venstre Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, økonom, diplomat, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet, Copenhagen Business School, Aarhus Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Thorkil Kristensen (9. oktober 1899 i Fløjstrup ved Vejle26. juni 1989 i Birkerød) var en dansk politiker, finansminister og nationaløkonom samt professor og futurist.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst, uddannelse og professorat[redigér | rediger kildetekst]

Han blev født som gårdmandssøn i Fløjstrup og tog først realeksamen i Vejle i 1915 og siden handelseksamen i Odense i 1916. I 1927 fik han eksamen som cand.polit. i nationaløkonomi ved Københavns Universitet.

Han var 19381945 professor ved Aarhus Universitet og 19471960 ved Handelshøjskolen i København.

Politisk virke[redigér | rediger kildetekst]

Thorkil Kristensen blev valgt medlem af Folketinget 1945–1960 og blev finansminister i Ministeriet Knud Kristensen 1945–1947 og i Ministeriet Erik Eriksen 19501953, hvor han fik tilnavnet Thorkil Livrem.

Han kom i konflikt med Venstre om den økonomiske politik og udtrådte af dette parti i 1960. Den direkte årsag til bruddet var uenighed om en aftale, som partiledelsen i efteråret 1959 havde indgået med Det konservative Folkeparti, og som indebar forslag om betydelige skattelettelser, hvad han i den daværende situation anså for at være uansvarligt. En kreds af hans tilhængere stod herefter (uden hans medvirken) bag oprettelsen af Liberalt Centrum, der i nogle år i 1960'erne blev repræsenteret i Folketinget.

Generalsekretær[redigér | rediger kildetekst]

Efter sin udtræden af politik var han 1960-1969 den sidste generalsekretær for Organisation for European Economic Co-operation (OEEC) og første generalsekretær for OECD. 1946 var han blevet medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Fremtidsforsker[redigér | rediger kildetekst]

Han var en af initiativtagerne til Instituttet for Fremtidsforskning, hvor han fungerede som direktør i perioden i 19701988.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker
Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpgArtiklen om politikeren Thorkil Kristensen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.