Troy (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Troy
Brad-Pitt's-horse-in-Canakkale.jpg
Overblik
Genre Krigsfilm,
Film baseret på litteraturRediger på Wikidata
Instrueret af Wolfgang PetersenRediger på Wikidata
Produceret af Colin WilsonRediger på Wikidata
Manuskript af David BenioffRediger på Wikidata
Medvirkende Peter O'Toole,
Jacob Smith,
John Shrapnel,
Julie Christie,
Mark Lewis Jones[1],
Sean Bean,
Brendan Gleeson,
Rose Byrne,
Saffron Burrows,
Garrett Hedlund,
med flereRediger på Wikidata
Musik af James HornerRediger på Wikidata
Fotografering Roger PrattRediger på Wikidata
Klip Peter HonessRediger på Wikidata
Distributør InterComRediger på Wikidata
Udgivelsesdato 14. maj 2004 (USA),
14. maj 2004 (Sverige),
13. maj 2004 (Tyskland)Rediger på Wikidata
Længde 163 min.Rediger på Wikidata
Oprindelsesland Storbritannien,
Malta,
USARediger på Wikidata
Sprog EngelskRediger på Wikidata
Links
på IMDbRediger på Wikidata
på scope.dkRediger på Wikidata
i DFI's filmdatabaseRediger på Wikidata
i SFDbRediger på Wikidata
Troys hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Troy er en britisk episk actionfilm fra 2004 instrueret og produceret af Wolfgang Petersen. Filmen er meget løst baseret på Iliaden af Homer og har bl.a. Brad Pitt, Eric Bana og Orlando Bloom på rollelisten. Troy blev nomineret til en Oscar for bedste kostumer.

Plot[redigér | redigér wikikode]

I Sparta forhandler prins Hektor og hans yngre bror Paris fred mellem Troja og Sparta. Paris har forelsket sig i Helen, gift med kong Menelaos, og smugler hende tilbage til Troja. Rasende sværger Menelaos hævn. Menelaos får sin bror, Agamemnon til at drage i krig. Agamemnon har samlet den græske hær og har ønsket at erobre Troja i årevis (hvilket ville give ham kontrol over Det Ægæiske Hav). Han bruger dette som begrundelse for at invadere Troja. General Nestor beder ham om at tage den legendariske kriger Achilles med for at samle tropperne.

Odysseus, en konge underlagt Agamemnon, får Phtia til at forsøge at overtale Achilleus til at kæmpe, og finder ham til træning med Patroklos. Achilleus, har svært ved at træffe en beslutning og besøger sin mor, Thetis for at få råd. Hun fortæller ham, at hvis han ikke tager til Troja, vil han leve et langt og lykkeligt liv og få børn, men efter hans død, vil hans navn blive glemt, og ingen vil huske ham. Hvis han tager til Troja, vil han finde stor hæder i kamp, og hans navn vil blive skrevet ind i historien for evigt, men han vil dø der. Achilleus, der ønsker hans navn at blive husket, vælger at drage i krig.

Grækerne sejler mod Troja. Achilleus og Myrmidons har de hurtigste roere og når i land før alle andre. De dræber mange trojanere og skænde tempel til Apollo. Briseis, en trojans prinsesse, bliver taget til fanget og vil blive voldtaget af de græske tropper, men Achilleus redder hende.

Achilleus og hans krigere, Myrmidons, vil ikke kæmpe den næste dag på grund af Agamemnons har taget krav på Briseis. Mens grækerne omringer Troja, udfordringer Paris Menelaos til en duel for at afgøre tingene. Menelaos er enig, men Agamemnon har planer om at angribe byen uanset udfaldet. Paris bliver let besejret, og såret, men ikke dræbt. Hector griber ind og dræber Menelaos. Grækerne angriber de trojanske tropper, men er tvunget til at falde tilbage, da de næsten bliver udslettet af bueskytter på Trojas mure. Hector dræber Ajax i kampen.

Trojanerne lancere et overraskelsesangreb. Da Grækerne synes at være på randen af ​​nederlag, viser Achilleus sig sammen med Myrmidons og slutter sig til kampen. Han ender med at kæmpe mod Hector. Alle bliver chokerede, da Hector sårer Achilleus dødeligt. Men da Hector knæler og trækker Achilleus hjelm af, viser det sig, at det i virkeligheden var Patroklos. Begge hære bliver enige om at afslutte kæmper for dagen, og Odysseus fortæller Hector, hvem han i virkeligheden havde dræbt. Achilleus, som havde sovet igennem hele kampen, bliver af Eudorus fortalt om hans fætters død død. Grækerne havde også forveksles Patroklos for Achilleus, da han havde taget den en rustning på magen til Achilleus' på. Achilleus bliver rasende og sværger hævn. Senere samme nat, tænder Achilleus Patroklos' ligbål.

Den næste dag, nærmer Achilleus sig Trojas porte alene og råber til Hector om at komme ud og kæmpe mand mod mand. Hector gør sig klar til at kæmpe alene mod Achilleus, så han siger farvel til hans familie og venner og så konfronterer han Achilleus. De to kæmpe jævnbyrdigt i starten, men Hector ender med at dø. Til alle trojanernes bestyrtelse binder Achilleus Hectors lig til sin stridsvogn, og trækker ham efter sig til den græske lejer.

Den efterfølgende nat sniger kong Priamos ind i den græske hærs lejr for at hente Hectors krop. Achilleus tillader dette, så Hector kan blive begravet, og giver Priamos 12 dage til at sørge. Han fortæller Priamos, at Hector var den bedste modstanderhan nogensinde har kæmpet mod. Achilleus lader også Priamos tage Briseis med tilbage. Achilleus giver senere Eudorus en sidste ordre: at tage hans krigere, Myrmidons, hjem.

I løbet af de tolv dage, hvor Troja sørger over Hectors død, får Odysseus den ide, at bygge en stor udhulet hest, hvor grækerne kan gemme deres krigere i. Grækerne efterlader hesten i deres lejr.. De sejler deres skibe til en nærliggende bugt. De trojanske præster mener at hesten er et offer til Poseidon og en gave. Fordi trojanerne tror de har sejret, tage de hesten ind i byen og fester. En trojansk spejder finder de græske skibe, som gemmer sig i bugten, men bliver dræbt af grækerne, før han kan fortælle nyheden. En gruppe af grækerne under ledelse af Achilleus og Odysseus kommer ud af hesten om natten, åbner portene til byen, så hovedparten af hæren kan komme ind i byen. Grækerne påbegynde nedslagtningen, nedbrænding og plyndringen af Troja. Den trojanske hær forsøger at forsvare det kongelige palads men mislykkedes, og grækerne stormer paladset og dræber Glaukos og Priamos i processen.

Mens Troja brænder, hjælper Andromache Helene og mange andre med at flygte fra Troja gennem en tunnel som Hector nåede at vise dem inden han døde. Paris ser Æneas sammen med dem og giver ham Trojas sværd. Achilleus søger desperat efter Briseis, der bliver truet af Agamemnon. Hun dræber Agamemnon med en skjult kniv, og skjules af Achilleus så Agamemnons vagter ikke finder hende. Mens Achilleus hjælper Briseis bliver han først skudt i hælen af Paris og efterfølgende flere gange i overkroppen. Briseis løber til Achilleus og han opfordrer Briseis til at følge Paris ud af byen. Inden Achilleus dør af sine sår fjerner han alle pilene fra sin krop, så da soldaterne finder ham har han kun en enkel pil gennem hælen. Dette får myten om ham til at opstå. Begravelse ritualerne for ham bliver udført i ruinerne af Troja den næste dag.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Britiske Stub
Denne artikel om britiske film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.