Patroklos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Græsk vase; Achilleus afbildet bandagere Patroklos' arm, efter at han er blevet ramt af en pil.

Patroklos (oldgræsk: Πάτροκλος) er i græsk mytologi søn af Menoitios, en del af argonauterne og Achilleus' bedste ven og elsker. Han dræber blandt andet en af Trojas helte Euforbos.

Da han under den trojanske krig mod Achilleus' advarsler forfølger trojanerne hen over en slette, og når helt hen til Trojas mure, bliver han mødt af guden Apollon, der slår hjelmen af ham og sløver hans sanser. Han bliver derved et let bytte; Euforbos sårer ham, men bliver selv dræbt, til sidst bliver den sårede Patroklos dræbt af prins Hektor. Drabet får Achilleus til at genoptage kampen, som han ellers havde nægtet.[1] Hektor bliver under flugten fra Achilleus narret af Athene til at tro, at Euforbos stadig er i live og kaster sit spyd mod Achilleus, men da han vender sig om mod helten for at få et andet, er han forsvundet.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.Mytologi Stub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.