Agamemnon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Guldmaske fundet i Mykene, der er blevet opfattet som Agamemnons dødsmaske.

Agamemnon er i græsk mytologi konge af Mykene (el. Argos). Han hjælper sin storebroder kong Menelaos af Sparta med at få hans kone, den skønne Helena, tilbage fra Troja.

Søn af Atreus. Agamemnon var gift med Klytaimnestra, Helenas søster. Klytaimnestra var ikke som Helena halvt guddommelig og havde temperament. Før Agamemnon kunne tage til Troja, tvang jagtgudinden Artemis ham til at ofre sin yndlingsdatter, Ifigenia. Da hun også er Klytaimnestras yndling, blussede moderens had op. Under den trojanske krig, hvor hendes mand var væk i ti år, indledte hun en affære med Agamemnons fætter Aigisthos. Da Agamemnon vendte hjem med den skønne trojanske prinsesse Kassandra som elskerinde, myrdede fruen og hendes elsker dem begge. Det gav anledning til, at børnene Orestes og Elektra ønskede hævn over moderen og Aigisthos, og de blev dræbt af Orestes.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]