Tv-apparat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fjernsyn i halvtredserne

Tv-apparat eller fjernsynsapparat er et apparat til brug for modtagelse og fremvisning tv (television). Betegnelsen fjernsyn stammer fra det græske ord tele (der betyder fjern) og det latinske ord vision (der betyder syn).

Fjernsynet er et kasseformet apparat, der kan modtage tv-signaler og lave dem om til bevægelige billeder på en fjernsynsskærm med tilhørende lyd til dets højtalere. Egentlig så svarer lyddelen i et fjernsyn til en radio, men det der adskiller de to ting, er kamera – og skærmen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Når kamerarøret optager billedet, bliver det opbygget på en gennemsigtig og lysfølsom katode[1]. Her bliver det aflæst af elektroner, der bliver skudt ud fra en elektronkanon. Resultatet overføres til senderen, hvorfra det sendes af sted til modtagerne. Signalerne kan blandt andet opfanges ved hjælp af en antenne, en parabolantenne hvis der er tale om satellit tv, og sidst men ikke mindst kan de, der bor i husstande i byområderne få tv-signalerne fra kabler. Når billedrøret endelig modtager billederne, bliver der skudt elektroner ind på indersiden af billedrørets gennemsigtige front. Billederne opbygges som prikker på vandrette streger, men det sker så hurtigt – 50 gange i sekundet og for de nyere fjernsyn 100 gange i sekundet – at vi mennesker slet ikke kan opfatte det. Det eneste vi ser, er billeder der bevæger sig.

Noter[redigér | redigér wikikode]