UEFA Intertoto Cup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Turneringens logo

UEFA Intertoto Cup også kendt som Toto Cuppen var en europæisk fodboldturnering for klubhold, som blev arrangeret af UEFA hvert år. Turneringen var for de bedste europæiske klubber, der hverken havde kvalificeret sig til UEFA Champions League eller UEFA Cuppen. De 11 vindere fik adgang til UEFA Cuppen. AGF, Lyngby BK, Silkeborg IF, OB og AaB har alle prøvet at vinde deres gruppe og dermed blive vindere på niveau med de andre gruppevindere i den periode hvor der hvert år blev kåret fra tre til 11 vindere. Fra sæsonen 2009/2010 blev turneringen afskaffet. Dette skete samtidig med at UEFA Cuppen skiftede navn til Europa League.

Turneringen blev første gang spillet i 1962 med Ajax Amsterdam som vinder. Frem til 1967 var der kun en vinder af turneringen. Vinderen fik en titel og en pengepræmie. Fra 1968 blev der turneringen lavet om, således at holdene blev inddelt i en række grupper. Vinderne af disse grupper fik penge. Dette betød, at man ikke længere kunne kåre en egentlig vinder. Denne struktur varede til og med 1994. I 1995 blev turneringen ændret til at have 3 vindere, der fik pladser i UEFA Cuppen. Turneringen fik dog hurtigt et dårligt ry, fordi der var mange kampe, og antallet af "præmier" var få. Grundet dette begyndte flere lande (heriblandt også Danmark) at takke nej til at deltage i turneringen. Derfor blev strukturen ændret i 2006, således at der nu var 11 vindere og kun 3 runder. Dette gjorde turneringen attraktiv igen. Alligevel spilles turneringen for sidste gang i sommeren 2008.

Turneringen er i Danmark også kendt for, at tipskuponen bliver fuldstændig uforudsigelig, når der er Toto Cup-kampe på kuponen, da det er en masse mere eller mindre obskure hold, der spiller mod hinanden.

Vindere[redigér | rediger kildetekst]

1962-1966[redigér | rediger kildetekst]

1995-2005[redigér | rediger kildetekst]

Siden 2006[redigér | rediger kildetekst]

År
2006 England Newcastle United Holland FC Twente Danmark OB Cypern Ethnikos Achna FC
Frankrig AJ Auxerre Tyrkiet Kayserispor Schweiz Grasshoppers Frankrig Olympique Marseille
Tyskland Hertha BSC Berlin Østrig SV Ried Slovenien NK Maribor
2007 Danmark AaB Spanien Atlético Madrid England Blackburn Rovers Rumænien Galati
Tyskland Hamburger SV Sverige Hammarby IF Frankrig RC Lens Østrig Rapid Wien
Italien Sampdoria Kasakhstan Tobol Kostanay Portugal União Leiria

Danske deltagere[redigér | rediger kildetekst]