Uma Thurman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Uma Thurman
Uma Thurman at the Tribeca Film Festival cropped.jpg
Personlig information
Fulde navn Uma Karuna Thurman
Født Uma Karuna Thurman Rediger på Wikidata
29. april 1970 (52 år)
Boston, Massachusetts, USA
Nationalitet USA Rediger på Wikidata
Religion Buddhisme Rediger på Wikidata
Far Robert Thurman Rediger på Wikidata
Mor Nena von Schlebrügge Rediger på Wikidata
Ægtefælle Gary Oldman (1990-1992)
Ethan Hawke (2001-2004)
Kæreste(r) Richard Gere (1992-1993)
Børn Maya Hawke Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Lee Strasberg Theatre and Film Institute, American Embassy School[1], Northfield Mount Hermon School, Professional Children's School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, manuskriptforfatter, filmproducent, skuespiller, model, tv-producer Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste kvindelige birolle (14. februar 1995)
Nationa Society of Film Critics Award for bedste kvindelige birolle (1990)
MTV Movie Award for Best Female Performance (1995, 2004, 2005) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Golden Globe
Saturn Award
Chevalier des Arts et des Lettres‎
MTV Movie Award for bedste dansescene (1995)
MTV Movie Award for Best Female Performance (2004)
Golden Globe Award for Best Actress – Miniseries or Television Film (2003)
Ordre des Arts et des Lettres
MTV Movie Award for bedste kampscene (2004, 2005) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Uma Karuna Thurman (født 29. april 1970 i Boston, Massachusetts, USA) er en amerikansk skuespillerinde. Hun har siden 1990'erne spillet med i en række særdeles kendte film, herunder Pulp Fiction og Kill Bill-filmene.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Som datter af en professor i buddhistiske studier har Uma Thurman fået en buddhistisk opdragelse. "Uma" er således navnet på en hinduistisk gud for lys og skønhed. Sammen med familien boede hun i perioder i sin barndom i Indien, og Dalai Lama besøgte nogle gange hjemmet i USA.

Hun havde det svært med jævnaldrende i barndommen med sit specielle navn og sin høje, lidt kantede krop. Hun var ikke god til sport og fik kun middelgode karakterer, men hun fandt sin plads i skolens teateropsætninger, som hun snart viste talent for. Hun forlod high school for at starte på teaterskole, men også denne stoppede hun før tiden.

I stedet startede hun en karriere som model som femten-årig, hvilket hun ikke havde fra fremmede, idet både hendes mor og mormor havde været fotomodeller. I denne branche var hendes lidt specielle ydre faktisk en fordel, så hun fik hurtigt succes med blandt andet forsider på Glamour og Rolling Stone. Med denne succes fik Thurman mulighed for at være med i nogle film, der dog ikke var store successer. Den kom dog med en af hovedrollerne i hendes tredje film, Farlige forbindelser, hvor hun blandt andet spillede sammen med Glenn Close og Michelle Pfeiffer. Filmen gav hende langt mere opmærksomhed, end hun kunne håndtere, og hun rejste til London et års tid for at komme lidt væk fra opmærksomheden.

Uma Thurman, 2000

Uma Thurman kom dog snart tilbage til filmen, og de næste par år var lidt ujævne for hende med kunstneriske successer og kommercielle fiaskoer, men det helt store gennembrud kom dog, da hun fik rollen som gangsterchefens kone, Mia, i Quentin Tarantinos Pulp Fiction. Hendes figur er her modelleret over den figur, danske Anna Karina spiller i Jean-Luc Godards Outsiderbanden fra 1965, idet Tarantino er en stor beundrer af Godard.

Efter rollen i denne kæmpesucces var alle døre åbne for Thurman, der også har fået hovedroller i film med store budgetter, men ofte uden særlig stor succes. I 2003 kom imidlertid det store comeback, da hun fik rollen som snigmorderen "The Bride"/"Black Mamba" i Tarantinos Kill Bill Volume One & Two. Thurman var blevet gravid under optagelserne, og producenten var på nippet til at finde en erstatning, men Tarantino insisterede på, at rollen var skrevet til Thurman, så produktionen blev midlertidigt stoppet. Hendes forberedelse til rollen krævede træning i kampsport og japansk.

I midten af 2000'erne er Thurman en efterspurgt skuespiller, og hun har også genoptaget modelarbejdet med arbejde for blandt andet Lancôme.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Priser og hædersbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Blandt Uma Thurmans hæder kan nævnes:

  • 1995: Bedste dansesekvens i MTV Movie Award; Oscar-nominering for bedste kvindelige birolle – begge for Pulp Fiction
  • 2004: Bedste kvindelige skuespiller i MTV Movie Award for Kill Bill Volume One
  • 2005: Bedste kampscene i MTV Movie Award for Kill Bill Volume Two
  • Fall Out Boy har skrevet og indspillet en sang med titlen "Uma Thurman".

Litteratur / kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.