United Nations Guard Contingent in Iraq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
UNGCI logo

United Nations Guard Contingent in Iraq (UNGCI), FN-vagtkorps, som blev oprettet efter den første Golf-krig i 1991.

Selve missionen blev oprettet maj 1991 og er basere på FN-resolution 706/1991 og 712/1991. Missionens formål var at sikre den humanitære hjælp kom igennem, ved at beskytte FN og civile hjælpeorganisationer. Opgaverne var mangfoldige. Eskorte af nødhjælps konvojer, vagt tjeneste ved nødhjælps lagre og FN bygninger. Der udover blev der kørt patruljer for at vise flaget og samtidig holde øje med hvad der skete i de forskellige områder. Missionen blev afsluttet i Marts 2003.


Operationsområder[redigér | redigér wikikode]

De første vagter ankom i 27. juni 1991 og blev placeret i følgende sektorer:

Vagterne[redigér | redigér wikikode]

Vagterne bestod både af politi og militærfolk, som var udlånt af de respektive myndigheder til Udenrigsministeriet som igen havde udlånt personellet til FN's hovedkvarter i New York. I løbet af sen-sommeren 1991 kom det totale antal op på ca. 500 vagter med ca. 50 mand hver fra følgende nationer og steder:

  • UN-HQ New York – FN Stampersonel
  • UN Geneva – FN Stampersonel
  • UN Vienna – FN Stampersonel
  • UN Kenya – FN Stampersonel

De første danske vagter ankom sidst i juni 1991. De blev i første omgang fordelt på sektorene Dohuk, Erbil og Sulaimaniyah, senere også Basra.

Historien[redigér | redigér wikikode]

De første[redigér | redigér wikikode]

På første syd (militær jargon for første fly syd på) var Politibetjent Dan Rasmussen talsmand, han blev senere først danske officer i UNGCI.

Første syd afgik fra Kastrup LufthavnKøbenhavn til Geneve, Schweiz, i er chartret Fokker 50 fra Mærsk Air. 2 dage der gik med briefing om situationen i Irak og om hvordan man skulle forholde sig i de forskellige situationer. Man fik også gennemgang af våbenbrug med pistoler og revolver.

Fra Geneve gik turen videre sammen med vagter fra Ghana i en BAC 1-11 fra TAROM. Der blev mellemlandet i Larnaca, Cypern før turen gik videre til Habbaniyah air base, en Irakisk flybase som var blevet hårdt ramt af amerikanske angreb. Første danske vagt til at betræde Irakisk jord, var Overkonstabel Jens Voigt fra Bornholms Værn. Efter lang vente tid i Habbaniyah blev vagterne kørt til Bagdad, nærmere bestemt Hotel Palestine. Allerede dagen efter blev både Ghanesere og Danskere kørt til Dohuk. I Dohuk blev den første tredje del sat af. Dagen efter kom man til Erbil og sidst Sulaimaniyah.[2]

Dansk missionschef[redigér | redigér wikikode]

Poul Dahl, tidligere chef for Jægerkorpset, blev i 1993 chef for hele UNGCI. Han af sted store ændringer mest til fordel for vagterne. Han har siden skrevet en bog "Mission Irak"[3] om sine oplevelse under missionen.

I dag[redigér | redigér wikikode]

Missionen bliver i dag kaldt for Den glemte mission af deltagerne. Det skyldes at de aldrig modtog anerkendelse for deres indsats af den danske stat[4].

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ UNDOF
  2. ^ Facebook, UNGCI – Iraq
  3. ^ Poul Dahl, "Mission Irak", ISBN 978-87-7055-324-7, (People's Press, 2007, 2nd udgave, 1st oplag)
  4. ^ Facebook, UNGCI The Forgotten Mission