Bornholms Værn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Bornholms Værn
Coat of arms for Bornholm's Defence.svg
Våbenskjold
Aktiv 1672-2001
Land Danmark Danmark
Værn Hæren
Myndighedsniveau III
Overordnet myndighed Hærens Operative Kommando
Del af Forsvaret
Kaserne Almegårds Kaserne
Regimentsbælte Bornholms Værn.png
Opløst 2001
Insignier
Marineregimentets våbenskjold Coat of arms for Marine Regiment.svg

Bornholms Værn var et selvstændigt regiment. Regimentet blev grundlagt som en lokal milits i 1672. Mandskab fra Bornholm skulle efter løfte fra Frederik 3. i 1660 ikke gøre tjeneste uden for øen. BV blev nedlagt i 2001.

Marineinfanteri[redigér | redigér wikikode]

Bornholms Værns tre infanteribataljoner var: det danske marineinfanteri grundet tilknytningen til det gamle danske marineinfanteri (Marineregimentet 1672-1741) der er en del af Værnets baggrund. Denne tilknytning gjorde at Bornholms Værn brugte to forskellige baretmærker. Infanteriet brugte et sejlskib (Christian V's navnetræk) som mærke, mens resten af regimentet og regimentets chef brugte en grif (Christian IV's navnetræk) som mærke. Griffen var regimentsmærket.

Kolde krig[redigér | redigér wikikode]

Efter den anden verdenskrig var værnet en operativ enhed på brigadestørrelse. Regimentsstaben med chefen (oberst) var også staben for værnet i krigstid. Bornholms Værn var garnisoneret Almegårds Kaserne i Rønne.

Værnet ville i krigstid bestå af
  • ST&TGKMP (Stabs & telegrafkompagni – føringsenhed for staben)
  • I/BV (Marineinfanteri, med et stabskompagni og tre Marineinfanterikompagnier)
  • II/BV (Som I/BV)
  • III/BV (Oprettet i 1986 og nedlagt i 1996, bataljonen var en Marineinfanteribataljon)
  • LKVGESK (Let kampvognseskadron også kaldet Bornholmske Dragoner, med 10stk.M41), tre i hver deling og en til eskadronschefen,
  • LOPKESK (Let opklaringseskadron med tre opklaringsdelinger, disse delinger indeholdt: en deltrop (en motorvogn og en motorcykel), en spejdersektion (fire motorvogne), en kampvognsektion (to M41), en mortérgruppe (en motorvogn) og en panserskyttegruppe (en let lastbil).
  • 12LAA (12. lette artilleriafdeling med stabsbatteri og tre kanonbatterier med 105mm haubitser; seks i hvert kanonbatteri)
  • LVBT (Luftværnsbatteri med 12 stk. 40 mm luftværnskanoner M/36 og 4 stk firlingaffutage hver med fire 12,7 mm maskingevær. Senere blev LVBT udrustet med luftværnsmissil M/93 Stinger.)
  • MOTINGKMP (Motoriseret ingeniørkompagni med tre ingeniørdelinger)
  • FS&VEDLKMP (Forsynings & vedligeholdelseskompagni 3. echelon)

I/BV Stod for uddannelse af de værnepligtige infanterister og hjemsendte dem til mobiliseringen i de to andre bataljoner. De andre enheder uddannede på skift værnepligtige til deres respektive specialer, samtidigt med der også var fast personel i disse enhederne.

Arkiver[redigér | redigér wikikode]

Det er afsløret, at Bornholms Værns arkiver blev destrueret efter nedlæggelsen[kilde mangler]. Dermed gik vigtig information om Danmarks rolle under den kolde krig tabt. I forbindelse med destrueringen af arkiverne, destrueredes samtidigt en lang række personaleakter om stampersonellet. Dette har foranledet en del problemer for personel der har været udsendt i operationel tjeneste i udlandet årene 1980 -1988. Mange af disse udsendelser, blev blot registreret som fravær,ferie,afspadsering eller sygdom i de officielle registre. Dette for ikke at lede politikere eller andre på sporet af de mange indsatser i krigs- eller uroregioner der skete i samarbejde med nært allierede NATO enheder. Den berørte personei; både officerer,befalingsmænd og konstabler; er dag berøvet sin mulighed at søge assistance for traumer eller skader der stammer fra disse udsendelser, da de så ikke har fundet sted da der ingen arkiver findes. Lignende problemer har personel fra Dronningens Livregiment og Jydske Dragoner.

Bildergalleri 1761[redigér | redigér wikikode]