Thomas More

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Thomas Moore.
Thomas More malet Hans Holbein den Yngre 1527
Illustration til hans værk Utopia fra 1516

Sir. Thomas More (kendt som Sankt Thomas More; 7. februar 1478 i London, England – 6. juli 1535 i London, England) var en engelsk politiker, forfatter og statsmand.

Liv[redigér | redigér wikikode]

More blev født i Milk Street i London i 1478. Han var ældste søn af Sir John More, en succesrig advokat, der arbejdede som dommer ved King's Bench domstol. Han gik i skole til 1491 og studerede senere latin og logik, og han blev i 1501 medlem af det engelske advokatsamfund med ret til at føre sager ved højesteret. Dér klarede han sig meget godt.

Han blev medlem af det engelsk parlament i 1506. Han fik fire børn med sin første kone, Jane Colt, der døde i 1511. Senere blev han gift med Alice Middleton, og de fik ingen børn sammen, men fra et tidligere ægteskab havde Alice en datter, som More tog til sig som sin egen datter.

Utopia[redigér | redigér wikikode]

Mores mest kendte værk er Utopia (Latin;De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia, Dansk; "En ø, der ikke eksisterer") fra 1516. Hans værk Utopia bygger på to forbilleder fra antikken. Det ene er Lukians En sandfærdig historie, det andet er Platons Staten. I Utopia skildrede han en imaginær ø med en ny statsopbygning, der for ham var det moderne England. More kom frem til en række nye ideer, hvoraf den vigtigste er ideen om social lighed og at give afkald på den private ejendomsret. Han skrev om privat ejendomsret i Utopia, "at dér, hvor der kun er privat ejendomsret, er det næppe muligt nogen sinde at få en rigtig og vellykket ordning af de statslige anliggender".

Utopias betydning[redigér | redigér wikikode]

På grund af sit værk Utopia er More af mange blevet kaldt den første socialist eller utopiske socialist. Han gav blandt andet inspiration til Karl Marx. Tiltrods for at Utopia har givet navn til og i meget stor grad været inspirationskilde for den utopiske socialisme, som ideologisk retning, vil mange dog mene, at det ikke er helt korrekt eller i hvert fald upræcist, at kalde ham den første utopiske socialist. Mange fortolkninger af værket vil pege på, at det skal læses ind i dets historiske kontekst og samtid, samt at det ikke umiddelbart var More's hensigt, at skabe et socialistisk samfund. Det var i denne tid ikke muligt at kritisere samfundet åbenlyst og dermed kan Utopia læses allegorisk, som en tilkendegivelse af hans syn på og indirekte kritik af de daværende herskende samfundsforhold. Dette gør han ved, at vende alt på hoved og lave en glorificerende beskrivelse af et ikke eksisterende samfund,(af græsk u = "ikke" + topos = "sted", altså et ikke-eksisterende sted. Heraf: uopnåeligt samfundsideal, og i videre betydning: noget urealistisk eller uvirkeligt. Derfor kan allerede titlen være indikator for, at bogen muligvis ikke skal tolkes eller læses, som en idealistisk tanke han havde om fremtiden og troede var realistisk) netop karakteriseret ved det diametralt modsatte af den samtidige engelsk samfundstruktur.

Hans død[redigér | redigér wikikode]

På grund af uenigheder med kong Henrik 8. af England blev More kastet i Tower of London og senere halshugget. Han havde nægtet at aflægge ed til kongen, der var den engelske kirkes overhoved.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Forfatter Stub
Denne forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi