Thomas More

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Thomas More
Thomas More (1527), malet af Hans Holbein den yngre.
Lordkansler
Embedsperiode
oktober 1529 – maj 1532
Monark Henrik 8.
Foregående Thomas Wolsey
Efterfulgt af Thomas Audley
Chancellor of the Duchy of Lancaster
Embedsperiode
31. december 1525 – 3. november 1529
Monark Henrik 8.
Foregående Richard Wingfield
Efterfulgt af William FitzWilliam
Speaker i Underhuset
Embedsperiode
16. april 1523 – 13. august 1523
Foregående Thomas Nevill
Efterfulgt af Thomas Audley
Personlige detaljer
Født 7. februar 1478(1478-02-07)
London, England
Død 6. juli 1535 (57 år)
London, England
Dødsårsag Halshugning
Gravsted St Peter ad Vincula, London
Ægtefæller Alice Harpur (til 1535)
Jane More (1505-1511)
Mor Agnes Graunger
Far John More
Uddannelses­sted University of Oxford
Lincoln's Inn
Religion Romerskkatolsk
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.
Ikke at forveksle med Thomas Moore.

Sir. Thomas More (kendt som Sankt Thomas More; født 7. februar 1478 i London, England, død 6. juli 1535 i London, England) var en engelsk politiker, forfatter og statsmand.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

More blev født i Milk Street i London i 1478. Han var ældste søn af Sir John More, en succesrig advokat, der arbejdede som dommer ved King's Bench domstol. Han gik i skole til 1491 og studerede senere latin og logik, og han blev i 1501 medlem af det engelske advokatsamfund med ret til at føre sager ved højesteret. Dér klarede han sig meget godt.

Han blev medlem af det engelsk parlament i 1506. Han fik fire børn med sin første kone, Jane Colt, der døde i 1511. Senere blev han gift med Alice Middleton, og de fik ingen børn sammen, men fra et tidligere ægteskab havde Alice en datter, som More tog til sig som sin egen datter.

Utopia[redigér | rediger kildetekst]

Illustration til hans værk Utopia fra 1516

Mores mest kendte værk er Utopia (Latin;De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia, fra 1516 ("om en ny ø, som ikke eksisterer"). Hans værk Utopia bygger på to forbilleder fra antikken. Det ene er Lukians En sandfærdig historie, det andet er Platons Staten. I Utopia skildrede han en imaginær ø med en ny statsopbygning, der for ham var det moderne England. More kom frem til en række nye ideer, hvoraf den vigtigste er ideen om social lighed og at give afkald på den private ejendomsret. Han skrev om privat ejendomsret i Utopia, "at dér, hvor der kun er privat ejendomsret, er det næppe muligt nogen sinde at få en rigtig og vellykket ordning af de statslige anliggender".

Utopias betydning[redigér | rediger kildetekst]

På grund af sit værk Utopia er More af mange blevet kaldt den første socialist eller utopiske socialist. Han gav blandt andet inspiration til Karl Marx. Til trods for at Utopia har givet navn til og i meget stor grad været inspirationskilde for den utopiske socialisme, som ideologisk retning, vil mange dog mene, at det ikke er helt korrekt eller i hvert fald upræcist, at kalde ham den første utopiske socialist. Mange fortolkninger af værket vil pege på, at det skal læses i dets historiske kontekst og samtid, samt at det ikke umiddelbart var Mores hensigt, at skabe et socialistisk samfund. Det var i denne tid ikke muligt at kritisere samfundet åbenlyst og dermed kan Utopia læses allegorisk, som en tilkendegivelse af hans syn på og indirekte kritik af de daværende herskende samfundsforhold. Dette gør han ved, at vende alt på hoved og lave en glorificerende beskrivelse af et ikke eksisterende samfund,(af græsk u = "ikke" + topos = "sted", altså et ikke-eksisterende sted. Heraf: uopnåeligt samfundsideal, og i videre betydning: noget urealistisk eller uvirkeligt. Derfor kan allerede titlen være indikator for, at bogen muligvis ikke skal tolkes eller læses, som en idealistisk tanke, han havde om fremtiden og troede kunne realiseres) netop karakteriseret ved det diametralt modsatte af den samtidige engelsk samfundstruktur.

Hans død[redigér | rediger kildetekst]

På grund af uenigheder med kong Henrik 8. af England blev More kastet i Tower of London og senere halshugget på Tower Hill. Han havde nægtet at aflægge ed til kongen, der var den engelske kirkes overhoved.

Kanonisering[redigér | rediger kildetekst]

More blev saligkåret sammen med John Fisher og 52 andre engelske martyrer i 1886 af Pave Leo 13., helgenkåret med Fisher i 1935 af Pius 11. og i 2000 blev han via et motu proprio erklæret skytshelgen for statsmænd og politikere af Pave Johannes Paul 2..[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Proclaiming Saint Thomas More Patron of Statesmen and Politicians". Libreria Editrice Vaticana, vatican.va. 2000. Hentet 11. maj 2016.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]