Vestunionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vestunionens flag

Vestunionen eller Den Vesteuropæiske Union (WEU) var en europæisk forsvars- og sikkerhedsorganisation, der blev som konsekvens af Bruxelles-traktaten fra 1948, ændret 1954. De grundlæggende medlemslande var Storbritannien, Frankrig, Belgien, Luxembourg og Holland. Vesttyskland og Italien blev optaget i 1954.

Vestunionen ledtes af et råd af ministre, assisteret af et permanent repræsentantskabsråd på ambassadørniveau. En parlamentarisk forsamling skulle klare arbejdet i rådet.

Det militære samarbejde imellem de vesteuropæiske stater kom primært kom til at foregå i NATO, hvorfor Vestunionen aldrig blev udbygget i samme grad. De fleste af Vestunionens funktioner blev siden overtaget af EU. Den 31. marts 2010 erklærede Vestunionens medlemslande ved et møde i Bruxelles, at Bruxelles-traktaten blev opsagt, og at Vestunionens organisation skulle ophøre endeligt ved udgangen af juni 2011.[1]

I juni 1998 blev Eurofor (European Operational Rapid Force) operationel. Styrken var en reaktionsstyrke under Vestunionen. Styrken blev dannet efter et møde i Lissabon 15. maj 1995.

Medlemmer og samarbejdspartnere[redigér | redigér wikikode]

     Medlemmer     Associerede lande     Observatører     Samarbejdende lande

Vestunionen havde 10 medlemslande, 6 associerede lande, 5 observatørlande og 7 samarbejdende lande:

Medlemslande: (efter ændringen af Bruxelles-traktaten i 1954)

Alle landene var medlemmer af både NATO og EU. Disse lande var de eneste med fuld stemmeret.

Observatørlande:

Observatørlandene var medlemmer af EU men ikke af NATO.1

1 Danmark var en undtagelse, da landet er medlem af både NATO og EU, men ikke deltager i EU's militærsamarbejde pga. forsvarsforbeholdet; Danmarks stilling i WEU ville dermed reelt svare til et associeret medlem (medlem af NATO, men ikke af EU).

Associerede lande:

Associeret medlemskab blev oprettet for at inkludere europæiske lande der var NATO-medlemmer, men ikke medlemmer af EU. Siden da er Polen, Tjekkiet og Ungarn også blevet indlemmet i EU.

Samarbejdende lande:

Lande der ved optagelsen hverken var en del af NATO eller EU. Alle landene er senere blevet indlemmet i både NATO og EU. Alle landene på nær Slovenien blev optaget i 1994.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]