Vipperød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vipperød
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Holbæk Kommune
Sogn Vipperød Sogn
Postnr. 4390 Vipperød
Demografi
Vipperød by 2.343[1] (2022)
Kommunen 72.810[1] (2022)
 - Areal 578,7 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.vipperod.dk
Oversigtskort

Vipperød ligger på Nordvestsjælland og er en stationsbyNordvestbanen med 2.343 indbyggere (2022)[1] (knap 4.000?indbyggere i hele lokalområdet). Vipperød er beliggende i Grandløse Sogn, 4 kilometer syd for Holbæk, og er således en del af Holbæk Kommune under Region Sjælland.

Byen er altovervejende bygget op som pendlersamfund med kort afstand til motorvej og jernbane. Således er langt de fleste af byens huse opført efter 1970, hvoraf størstedelen udgøres af typehuse og rækkehuse, der supplerer de traditionelle villaer og det omkringliggende landbrugssamfund. Størstedelen af borgerne i byen arbejder i Holbæk, Roskilde eller København.

By og omegn[redigér | rediger kildetekst]

Vipperød er omgivet af smålandsbyerne Kongstrup, Store Grandløse, Lille Grandløse, Vallestrup, Arnakke, Ågerup, Sønder Asmindrup, Hellestrup, Algestrup, Vinstrup, Dragerup, Tjebberup, Bredetved og Søby, som udgør byens uddannelsesmæssige, kulturelle og økonomiske opland.

Byen har pizzeria, brugs, slagter, frisør og diverse håndværks- og servicevirksomheder samt enkelte mellemstore virksomheder. Vipperød er oprindelig bygget op rundt om Asmindrupvej, som går tværs igennem stationsbyen og krydser Roskildevej, men byen har gradvist udvidet sig i alle retninger. Der afgår direkte tog mod København (55 minutter) og Holbæk (5 minutter) to gange i timen i dagtimerne og ellers en gang i timen. Desuden bus til Holbæk 1 gang i timen. Og busser hver time mod Holbæk, Tølløse og Ringsted.

Kaare Dybvad, der er opvokset i Vipperød, beskrev byen i bogen De lærdes tyranni fra 2017. Her karakteriserede han han to dele af byen: En bydel vest for jernbanen bestående er gulestenede parcelhuse med eternittag bygget i 1960'erne og 70'erne af folk fra den omkringliggende egn, der sædvanligvis var faglærte eller ufaglærte, og hvor man særligt holdt den lokale avis Holbæk Amts Venstreblad. Anderledes var det med bydelen øst for jernbanen. Her ser man også huse bygget i røde mursten og med tegltag og med beboere fra en geografisk bredere del af Danmark. Folk, der pendlede til Roskilde eller København, som kunne være håndværkere, men oftest med en videregående uddannelse, færre arbejdsløse og færre, der læste den lokale avis, men i stedet abonnerede på Politiken eller Berlingske Tidende.[2]

Togstrækningen til Vipperød blev opgraderet til dobbeltsporet med indvielse i den 18. august 2014.[3] Da der er mange ledige byggegrunde lige ved stationen, venter byen at blive nyt udviklingsområde i Holbæk Øst. I 2012 åbnede byens første discount-butik – en Netto på Roskildevej, ved krydset med Asmindrupvej.

Skole, virksomhed og idrætsliv[redigér | rediger kildetekst]

Vipperød har en sportshal ved Vipperød Skole og flere idrætsforeninger samt en campingplads i Ågerup, beliggende lige ved Ågerup Skole og Ågerup Kirke. I Tempelkrogen er der en anløbsplads for småbåde. Der fanges en del ål der. Den gamle Kongstrup Mølle blev på et tidspunkt indrettet som restaurant, men er senere lukket og fungerer som privat bolig. I byen findes er aktivt kulturliv, der har givet sig udslag i amatørteater, sommerfester (Vipperød Festdage), kulturdage, flere idrætsforeninger m.m. En stor del af byens kulturliv er desuden centreret omkring gymnastikforeningen, håndboldklubben, boldklubberne, badmintonklubben og spejderbevægelsen (DDS).

Ågerup og Vipperød er i dag ved at smelte sammen. Indtil 1970 var det to selvstændige kommuner, som opdelte Vipperød. Den ene kommune hed Ågerup og den anden kommune hed Sønder Asmindrup – Grandløse. Afdeling Ågerup benytter faglokalerne på Kildevangens Skole. Cykelstien mellem de to byer blev færdiggjort i 2012. Vipperød Sognegård samler i dag de 3 kirkesogne midt i Vipperød på det gamle militærdepots jord. Sognegården blev indviet i 2008.

Virksomheden Primodan holder til på Skimmedevej.

Vipperød har en række naturområder, Fruerskoven mod vest i udkanten af byen og Tempelkrogen mod øst (3 kilometer), hvor Bådelauget er det centrale mødested for fiskere, kajakroere og kanosejlere.

Også friluftsmuseet Andelslandsbyen bør nævnes som et samlingssted for udendørs byaktiviteter. Desuden er Maglesø et eftertragtet udflugtsmål.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Kaare Dybvad Bek (22. maj 2017), De lærdes tyranni, København: People'sPress, s. 65-66, ISBN 978-87-7180-810-0Wikidata Q64569408
  3. ^ Nyt dobbeltspor på Nordvestbanen: Første del af fremtidens jernbane åbner mandag
Holbæk KommuneSpire
Denne artikel om geografi i Holbæk Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi