Spring til indhold

Yves Leterme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Yves Leterme

(23. september 2009)
Personlige detaljer
Født6. oktober 1960 (63 år)
Wervik, Belgien
Politisk partiChristen-Democratisch en Vlaams
Uddannelses­stedGent Universitet
Katholieke Universiteit Leuven
ReligionRomerskkatolske kirke
Links
hjemmeside
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Yves Camille Désiré Leterme (født 6. oktober 1960 i Wervik, Vestflandern) var Belgiens premierminister fra 25. november 2009 til 6. december 2011 og før det i perioden 20. marts til 30. december 2008. Leterme er politiker fra det flamske kristendemokratiske parti Christen-Democratisch en Vlaams, og han er tidligere vicepremierminister og minister for økonomi, institutionelle reformer, transport og Nordsøen i den belgiske regering. Han er tidligere ministerpræsident i Flandern, hvor han også har været landbrugs- og fiskeriminister.

Efter længere tids forhandlinger efter parlamentsvalget i 2007, tiltræder Leterme som Belgiens statsminister 20. marts 2008 som leder af en koalitionsregering mellem Letermes parti, det frankofone parti Centre démocrate humaniste, Mouvement Réformateur, Parti Socialiste og det tidligere regeringsparti VLD.

Den 9. december 2008 indleverede Leterme sin og regeringens afskedsbegæring til kong Albert 2. efter problemer i forbindelse med salget af finansvirksomheden Fortis til den franske storbank BNP Paribas. Han fortsatte derefter som midlertidig regeringschef indtil han den 30. december 2008 blev afløst af Herman Van Rompuy. Sidstnævnte overlod igen posten til Leterme, da Van Rompuy blev udnævnt til formand for Det Europæiske Råd. Efter et valg i juni 2010 fungerede han som leder af et forretningsministerium, en post han dog i september 2011 meddelte, at han ville forlade ved udgangen af 2011 til fordel for en post som generalsekretær for OECD. Den 6. december 2011 blev han afløst af socialisten Elio Di Rupo som landet premierminister.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Wikimedia Commons har medier relateret til: