Ayaan Hirsi Ali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali (f. 13. november 1969, Mogadishu, Somalia) er en somalisk kvinde, der i dag er bosiddende i Washington og arbejder for tænketanken American Enterprise Institute. Hun er født Ayaan Hirsi Magan. “Ayaan” betyder “heldig person” eller blot “heldig” på somalisk. Hun har været hollandsk parlamentsmedlem for det liberale parti, VVD, men stoppede, da det blev kendt, at hun havde fusket med sin asylansøgning. Hollands regering meddelte 27. juni 2006, at Ayaan Hirsi Ali kan beholde sit hollandske statsborgerskab. Hun er kendt som manuskriptforfatter til filmen Submission (på dansk: underkastelse) instrueret af Theo van Gogh, og hun har modtaget flere internationale priser – blandt andet Venstres frihedspris.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Ayaan Hirsi Ali er født i Somalia, men grundet farens, Hirsi Magan Isse, politiske involvering som modstander af diktatoren Siyad Barre blev familien nødsaget til at flygte. Først til Saudi Arabien, senere til Etiopien og så til Kenya. Ayaan Hirsi Ali påstod i sin hollandske asylansøgning, at hun kom fra Somalia og var flygtet, fordi hendes famile forsøgte at få hende tvangsgift med en slægtning i Canada. Senere hændelser har kastet tvivl på rigtigheden af dette. I en hollandsk dokumentarudsendelse hvor Hirsi Alis familie blev interviewet, påstod familien at der ikke havde været tale om tvunget ægteskab, Ayaan Hirsi Ali fastholder dog stadig at det var sagen. Derudover har det vist sig at Hirsi Ali ikke er kommet direkte fra Somalia til Holland og men er kommet via Kenya og Tyskland. Flygtninge skal søge asyl i det første land, de ankommer til.

I Holland arbejdede hun i mange år som oversætter hovedsagelig for domstolene og immigrationsministeriet. Sideløbende tog hun en politologiuddannelse ved det hollandske Leidens Universitet og blev efter færdiggørelse ansat som forsker ved Wiardi Beckman Stichting – en del af det hollandske socialdemokratiske arbejderparti, hvor hun fokuserede på integrationen af indvandrerkvinder, hovedsageligt muslimske, i det hollandske samfund.

Ayaan Hirsi Alis arbejde og forskning gav hende, for socialdemokratiet, kontroversielle meninger om immigration og integration, der til slut førte til et brud med socialdemokratiet. Ayaan Hirsi Ali mente, at der ikke på daværende tidspunkt var plads eller støtte inden for socialdemokratiet til en kritik af de negative konsekvenser, som immigration og Islam havde på det hollandske samfund. Og i sin bog De zoontjesfabriek (Sønnefabrikken) kritiserede hun traditionelle islamiske synspunkter om kvindens plads i samfundet, så vel som visse religiøse og kulturelle traditioner, så som kvindelig omskæring – som er udbredt i Somalia, Egypten og andre islamiske lande. Ayaan Hirsi Ali er selv omskåret som femårig efter hendes bedstemors ordre og mod hendes fars udtalte ønske og ordre.

Efter bruddet med socialdemokraterne tilbød det hollandske liberale parti, VVD (som af Venstre beskrives som deres søsterparti i Holland), Ayaan Hirsi Alis medlemskab og at opstille hende til parlamentet på deres liste. Hun blev valgt ind ved valget 30. januar 2003.

Efter udgivelsen af sin bog Sønnefabrikken modtog Ayaan Hirsi Ali en række dødstrusler, hvilke resulterede i, at hun blev tildelt en permanent politibeskyttelse og personlige bodyguards. I februar 2005 var hun, for sin egen beskyttelse, tvunget til at bo på en militærbase i Amsterdam. Senere fandt den hollandske regering hende et nyt sikkert hjem, hvis beliggenhed ikke blev offentliggjort.

I et interview til avisen Trouw (søndag 25. juli 2003) udtalte hun om Muhammed, at han “Målt efter vestlige standarder er perverteret og en tyran.” Udtalelsen hentydede til Muhammeds fuldbyrdelse af ægteskab med den da kun niårige Aisha (som var seks år ved ægteskabets indgåelse). Flere forskellige islamiske organisationer så vel som individuelle muslimer anklagede hende for retten efter diskriminationsparagraffen, men domstolen afviste anklagerne med begrundelsen, at hendes kritik "ikke indeholder konklusioner om muslimer eller deres værdighed som gruppe."

Submission[redigér | redigér wikikode]

I 2004 skrev hun filmmanuskriptet til Theo van Goghs kontroversielle film Submission (underkastelse) omhandlende undertrykkelse af kvinder i islamiske kulturer. Titlen henfører til Islam, som betyder “underkastelse af Gud”, og filmen blev stærkt kritiseret af muslimer, som betragtede den som fornærmende og blasfemisk. Filmen viser halvnøgne kvinder med koranvers skrevet på kroppen. Theo van Gogh modtog mange dødstrusler, som han affejede, men han blev 2. november 2004 stukket ned og dræbt på åben gade i Amsterdam. Med kniven han lige havde brugt til at skære halsen over på Theo van Gogh fastsatte hans morder Mohammed Bouyeri, en fundamentalistisk muslim, til Theo van Goghs bryst et manifest, som primært var adresseret til Ayaan Hirsi Ali.

Ayaan Hirsi Ali arbejder på at færdiggøre Submission part II, som skal være en film om behandlingen af homoseksuelle under islamisk styre.

Priser og anerkendelser[redigér | redigér wikikode]

  • 20. november 2004 modtog Ayaan Hirsi Ali Venstres frihedspris[1] for “hendes arbejde for ytringsfrihed og kvinders rettigheder”, men grundet truslerne kunne hun ikke selv modtage den på Venstres landsmøde i Herning. Året efter, den 18. november 2005, under en rejse til Danmark, kunne hun personligt takke Anders Fogh Rasmussen, som hun før havde rost for hans håndtering af kritikken fra islamiske lande af Muhammed-tegningerne.
  • I 2005 blev Ayaan Hirsi Ali af Time Magazine inkluderet i listen af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden.
  • 29. august 2005 blev Ayaan Hirsi Ali tildelt demokratiprisen fra Sveriges liberale parti, for hendes "modige arbejde for demokrati, menneskerettigheder og kvinderettigheder."

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]