Cøliaki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Cøliaki er den medicinske betegnelse for at lide af glutenintolerans – populært kaldet "glutenallergi". Der er dog ikke tale om en "allergi" i traditionel forstand, men derimod om en inflammatorisk tyndtarmssygdom forårsaget af en immunforsvarsdefekt. Personer med cøliaki kaldes cøliakere og de mangler evnen til at kunne tåle glutenholdige næringsmidler. Sygdommen er livslang og kan kun behandles med en absolut glutenfri diæt.

Ordet "cøliaki" kommer af det latinske coeliacus og det græske koiliakos, som betyder "vedrører bughulen", og det er netop her, det berørte organ tyndtarmen ligger. Gluten ødelægger slimhinden (villi) på tyndtarmens inderside, så det ikke længere er muligt at fordøje maden hensigtsmæssigt, og derfor får cøliakere problemer med optagelse af vigtige næringsstoffer. En del cøliakere påstår at kunne spise glutenholdige produkter i små mængder. Manglende fysiske symptomer er dog ikke udtryk for at kroppen tåler gluten, idet tarmen fortsat beskadiges. På længere sigt vil indtagelse af selv små mængder gluten kunne medføre mangel på vitale næringsstoffer som f.eks.jern og B12 vitamin samt øge risikoen for f.eks. knogleskørhed.

Diagnosticering[redigér | redigér wikikode]

Den endelige diagnose stilles ved en tarmbiopsi, men i første omgang tages en blodprøve til påvisning af eventuelle antistoffer (anti-vævstransglutaminase og anti-gliadin). Det bliver dog stadig mere almindeligt at stille diagnosen på baggrund af blodprøver alene, hvis disse er entydige. En korrekt diagnose kræver dog en vævsprøve fra tyndtarmen i en periode, hvor der er højt glutenindhold i kosten. Inden eventuelle undersøgelser er det derfor meget vigtigt at patienten spiser rigelige mængder glutenholdig kost, f.eks hvidt brød, pizza og lign., da prøverne ellers kan være misvisende. Der er gluten i kornsorterne hvede, byg og rug. Hvede indeholder 100 gange så meger gluten som de øvrige kornsorter. Der er ligeledes gluten i havre men i meget små mængder. Problemet med havre i Danmark, er at det bliver valset på samme møller som de øvrige kornsorter, hvorfor havren får et større glutenindhold. Det er muligt at købe ren havre. På glutenfri kost bliver tarmen normal i løbet af 3 – 6 måneder. Blodprøverne bliver også normale, men der kan gå op til et år før de er i normalt niveau. Hvis der foreligger negative blodprøver, og patientens sygehistorie i øvrigt giver mistanke om cøliaki, er det vigtigt at sende patienten videre til speciallæge/sygehus for endelig be-eller afkræftelse af mistanken.

Glutenfri alternativer[redigér | redigér wikikode]

En række producenter tilbyder glutenfri alternativer til cøliakere, disse produkter kan være lavet af fx majs, ris, kartoffel, soja, quinoa, hirse, boghvede, jyttemel, tapioka, sago, osv. Nedenstående liste indeholder nogle af disse producenter:

Links[redigér | redigér wikikode]

Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.