Christian 1. af Oldenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Christian 1. af Danmark.
Christian 1.
(Christian den Stridbare)
Greve af Oldenburg
Regerede 11481167
Forgænger Egilmar 2.
Efterfølger Moritz 1.
Ægtefælle Kunigunde
Børn Moritz 1., Greve af Oldenburg
Christian af Oldenburg
Hus Huset Oldenburg
Far Egilmar 2. af Oldenburg
Mor Eilika af Werl-Rietberg
Født ca. 1123
Død ca. 1167
Oldenburg

Christian 1. af Oldenburg, kaldet Christian den Stridbare (tysk: Christian der Streitbare), (født ca. 1123 – ca. 1167) var greve af Oldenburg i Nordtyskland fra 1148 til 1167.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Christian var søn af Grev Egilmar 2. af Oldenburg. Efter faderens død blev arven efter ham delt mellem Christian og hans bror Henrik 1. Henrik grundlagde linjen Wildeshausen af det oldenburgske grevehus, mens Christian regerede i Oldenburg.

Christian var egentlig vasal under Henrik Løve, Hertug af Sachsen. Efter at have deltaget i Kejser Frederik Barbarossas første felttog mod Italien i 1154 og 1155 deltog han også i felttoget mod Mecklenburg i 1164[1] og i Slaget ved Östringsfelde i 1153, en del af Henrik Løves felttog mod friserne, som han dog tabte. Senest fra 1166 begyndte Christian dog at træde i modsætningsforhold til sin lensherre. Han forsøgte at modarbejde Henrik Løves indflydelse ved at få borgerne i Bremen på sin side, hvad der dog ikke kunne forhindre angreb fra Welferne, således at Christian måtte trække sig tilbage til Oldenburg, hvor han døde i 1167 under Henrik Løves belejring af byen.[2] Da hans børn på dette tidspunkt endnu var mindreårige, blev det Henrik Løve, der som lensherre bestemte over Oldenburg, indtil sit fald fra magten i 1180.

Ægteskab, børn og efterkommere[redigér | rediger kildetekst]

Christian var gift med Kunigunde, der formodentlig tilhørte Huset Versfleth. De fik følgende børn:

∞ Salome von Hochstaden-Wickrath

Christian af Oldenburg var den første i en lang og fortsættende række af medlemmer i familien og blandt dens efterkommere, der kom til at bære personnavnet Christian.

Christian er direkte forfader i mandslinjen til Dronning Margrethe 2. af Danmark, Kong Harald 5. af Norge, Kong Konstantin 2. af Grækenland og Charles 3. af Storbritannien.

Der ses også en række eksempler på betydende senere ægteskaber i europæisk historie, hvor begge ægtefæller var direkte agnatiske efterkommere af Christian 1. af Oldenburg. Eksemplerne inkluderer: Didrik den Lykkelige & Adelheid af Oldenburg-Delmenhorst, Anton Günther af Oldenborg & Sophie Katharina af Slesvig-Holsten-Sønderborg, Gustav 3. af Sverige & Sophie Magdalene af Danmark, Christian 8. af Danmark & Dronning Caroline Amalie, Aleksandr 3. af Rusland & Dagmar af Danmark, Georg 1. af Grækenland & Olga Konstantinovna af Rusland samt Konstantin 2. af Grækenland & Anne-Marie af Danmark.

Anetavle[redigér | rediger kildetekst]

Literatur[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Foregående:
Greve af Oldenburg
1148-1167
Efterfølgende:
Egilmar 2. Moritz 1.
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
TysklandSpire
Denne biografi om en tysker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi