Caroline Amalie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Caroline Amalie (L. Aumont, 1830)

Caroline Amalie (28. juni 1796 i København9. marts 1881[1]) var Christian 8.s dronning. Caroline Amalie voksede op på Augustenborg og Gråsten i Sønderjylland.

Brylluppet stod på Augustenborg Slot den 22. maj 1815, men var til begge ægtefællers store sorg barnløst. Caroline Amalie kunne ikke få børn; gemalen jo var far til et barn af første ægteskab, den senere Frederik VII.

Længe var der et udmærket forhold mellem hendes yngre broder hertug Christian August af Augustenborg og hendes gemal, Christian Frederik, men da denne besteg tronen som Christian VIII i 1839, opstod der hurtigt uenighed om hertugdømmerne, hvor hertugen ivrigt forfægtede en arveret, som kongen ikke ville indrømme ham. I denne strid stod Caroline Amalie stiltiende på hertugens side, hvad hun indrømmede over for kongen, der – også stiltiende – måtte konstatere, at hans egen dronning ikke stod bag ham i denne for riget så væsentlige sag. Alt dette er først blevet klart efter udgivelsen af korrespondancen mellem Caroline Amalie og hendes broder.[2]

Som enkedronning blev Caroline Amalie ivrig grundtvigianer og oprettede flere asyler og plejeforeninger i og omkring Kgs. Lyngby, samtidig med at hun tog ophold på Sorgenfri slot. På grund af overfølsomhed overfor klimaet, tilbragte hun så vidt muligt vintrene i sydeuropa. Hun er gravsat i Roskilde Domkirke. Hun har i breve til svigerinden Louise af Augustenborg i 1861 og 1863 givet udtryk for, at hun nu forstod, hvad hendes afdøde gemal havde været oppe imod, og inderligt fortrød sin stillingtagen.

Forældre[redigér | redigér wikikode]

Frederik Christian 2. af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg (1765-1814): dansk hertug. Kulturpersonlighed, der virkede ivrigt for den højere uddannelse og i 1810 kom i konflikt med det danske kongehus.

Louise Augusta af Danmark (1771-1843): dansk prinsesse; datter af dronning Caroline Mathilde og formentlig Struensee. Hun ægtede 1786 hertug Frederik Christian af Augustenborg, men forblev det danske kongehus tro under striden mellem ægtefællen og broderen Frederik 6. I sit ægteskab blev hun moder til tre børn, Caroline Amalie (Christian 8.s dronning), Christian August (hertug af Augustenborg) og Frederik Emil ("prinsen af Nør").

Se også[redigér | redigér wikikode]

Fiktion[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Arne Ipsen, Den gode dronning i Lyngby – historien om dronning Caroline Amalie og hendes socialkulturelle base, Siesta, 2011. ISBN 978-87-92539-69-4.
  • Palle Lauring, Danske konger og dronninger, Aschehoug, 2005. ISBN 87-11-22285-9.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Dronning af Danmark Efterfølgende:
Dronning Marie Louise af Hessen-Kassel