Henry Poole & Co

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Henry Poole & Co
Henry Poole & Co på Savile Row, London (2014).
Virksomhedsinformation
Selskabsform Privat
Branche Mode
Grundlagt 1806
Grundlægger James Poole
Hovedsæde Savile Row, London, Storbritannien
Nøglepersoner Angus Cundey (ejer)
Simon Cundey (direktør)
Produkter Jakkesæt, uniformer
Eksterne henvisninger
www.henrypoole.com

Henry Poole & Co er en britisk herreskrædderi, Savile Row 15 i London. Firmaet er kendt for i 1880'erne at have syet den første smokingjakke efter ønske fra kong Edvard 7.. Henry Poole & Co har syet tøj til mange medlemmer af en britiske kongefamilie og bruger det til markedsføring.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kunder studerer varerne i Henry Poole & Co. butik på Savile Row (1944).

Virksomheden åbnede i 1806 på Brunswick Square med skræddersyede uniformer og var særligt populær blandt officerer omkring laget ved Waterloo. I 1846 flyttede den til Savile Row efter grundlæggeren James Pooles død. Henry Poole fortsatte virksomheden til sin død i 1876 og blev fulgt af sin fætter Samuel Cundey, der kom til at præge Henry Poole & Co. Familien drev skrædderiet i fem generationer til de nuværende ejere Angus Cundey og hans søn Simon.

Firmaet er kongelig hofleverandør, leverandør af kapper til lord Chamberlain og uniformer til 200-års jubilæet for slaget ved Trafalgar. Henry Poole & Co bliver krediteret som opfinder af smokingen. I 2006 fejredes firmaets 200-års jubilæum med en ommøblering af værkstedet, og i 2007 fremstilles stof, der var gjort berømt af Winston Churchill.

Smokingen[redigér | rediger kildetekst]

Skræddere der syr jakker siddende på arbejdsborde. (1944)

I 1860 fremstillede Henry Poole en kort smokingjakke (egentlig en slags rygejakke) til prinsen af Wales til brug under uformelle aftenselskaber på Sandringham House.[1] Det var grundlæggende en sort kjolejakke uden skøder. I 1886 besøgte James Potter fra Tuxedo Park i New York City London og blev inviteret af prinsen i Sandringham House henover en weekend. Han blev rådet til at få en rygejakke hos prinsens skrædder, Henry Poole & Co.

Da Potter vendte tilbage til New York havde han sin rygejakke på i Tuxedo Club, og medlemmerne begyndte snart at få syet nogle. De endte med at bruge den som uformel uniform ved herremiddage. Derfor blev rygejakken kendt som en tuxedo eller tux i USA.[2]

Kongelig hofleverandør[redigér | rediger kildetekst]

Modellen David Gandy iført et skræddersyet jakkesæt fra Henry Poole & Co (2014).

Henry Poole & Co har haft mange kunder fra kongehuset eller aristokratiet:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "History: Late Victorian Era". Black Tie Guide. Hentet 2011-04-01.
  2. ^ "The Henry Poole Story: The Tuxedo". Henry Poole and Co.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Stephen Howarth: Henry Poole: Founders of Savile Row - The Making of a Legend. Godalming: Bene Factum, 2003. ISBN 978-1-903071-06-9

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]