Holger Danske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 10. jun. 2015, 20:03 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Gjensen, fjerner ændringer fra 93.90.2.45 (diskussion | bidrag))
For alternative betydninger, se Holger Danske (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Holger Danske)
H.P. Pedersen-Dans statue af Holger Danske i kasematterne under Kronborg
Statue af Holger Danske ved Hotel Marienlyst i Helsingør

Holger Danske er en dansk sagnhelt. Beretningerne om hans oprindelse findes i de tidlige europæiske kvad og heltedigte kendt som chansons de geste. Han optræder første gang i Rolandskvadet fra midten af det 12. århundrede som en af Karl den Stores riddere under navnet Oger le Danois.

Fra starten af 13. århundrede findes kvadet La Chevalerie d'Ogier de Danemarche hvor Holger Danske er titelpersonen (nu kaldet Ogier). I kvadet er han søn af den danske konge Gudfred og bliver udleveret til frankerkongen Karl den Store som gidsel for freden. Da Gudfred bryder freden, skal Ogier dræbes, men Karl den Stores hofdamer beder indtrængende om, at hans liv blev skånet, fordi de godt kunne lide ham, og da han jo ikke er skyldig i sin fars handlinger, bliver han skånet. Senere i det 13. århundrede findes kvadet Les Enfances Ogier hvor Ogier portrætteres som en ærværdig ridder ved Karl den Stores hof, der i slutningen af kvadet fører den frankiske hær til sejr over saracenerne.

I nordisk litteratur dukker Holger Danske op i kvad inspireret af det franske, første gang i Karlemagnússaga under navnet Oddgeir danski. Der findes endvidere flere vandrehistorier om ham, og han optræder (pga. Rolandskvadet) som helt i det traditionelle marionetteaterSicilien. Han bar sværdet Curtana (el. Cortana/Courtain), der bar inskriptionen "Jeg er Curtana, af samme stål og hærdning som Joyeuse og Durendal."[1]

I Skævinge Kirke findes en for kalkmalerier, enestående afbildning af Holger Danske, det er malet i 1500-tallet.

Bl.a. B.S. Ingemann genoplivede historierne i nationalromantiske udgaver under romantikken.

Een af besættelsens modstandsgrupper kaldte sig Holger Danske.

I moderne tid har forfatteren Ebbe Kløvedal Reich brugt figuren i sine gendigtninger af danmarkshistorien.

Statue af Holger Danske

Hotel Marienlyst i Helsingør bestilte i 1907 en bronzestatue af Holger Danske. Billedhuggeren Hans Pedersen-Dan skabte først en stor gipsfigur, som dannede grundlag for støbeformen til den rigtige statue. Denne gipsfigur blev placeret i Kronborgs kasematter, og blev langt mere berømt end den færdige statue. I 1985 var gipsfiguren så ødelagt af fugt, at den blev udskiftet med en kopi i beton.

Sagnet fortæller, at "når Danmark stander i våde, så vil Holger Danske vågne op til dåd."; at når Danmark kommer i nød, så vil Holger Danske vågne op og hjælpe.

Den originale bronzestatue fra Hotel Marienlyst blev i april 2013 sat til salg på auktionssiden Lauritz.com, [2] og blev solgt for 3,2 millioner, hvilket var den hidtil dyreste vare solgt der. Køberen var en erhvervsmand fra Skjern, og skulpturen er nu opstillet i byen til glæde for byens borgere.[3] [4]

Kilder

  1. ^ Bullfinch's Mythology, Legends of Charlemagne, kapitel 24
  2. ^ Moth, Kirsten (15. april 2013). "Holger Danske er sat til salg". Helsingør Dagblad. Hentet 15. april 2013.
  3. ^ "Holger Danske solgt: Her ender han - TV 2 Nyhederne". TV 2. 26. april 2013. Hentet 29. november 2014.
  4. ^ "Nu sover holger danske i skjern". Politiken. 6. maj 2014. Hentet 3. juni 2015.

Eksterne henvisninger


Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.