B.S. Ingemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
B.S. Ingemann
"Bernhard Severin Ingemann modtager et Guldhorn af unge Kvinder paa sin 70aarige Fødselsdag 28 Maj 1859"
Maleri af Jørgen Valentin Sonne
Guldhornet udstillet i glasmontre på Frederiksborg Slot.

Bernhard Severin Ingemann (28. maj 1789 i Torkilstrup24. februar 1862 i Sorø) var en dansk salmedigter og forfatter af historiske romaner. Ingemann var gift med malerinden Lucie Mandix, som bl.a. har malet den oprindelige altertavle i Hammer Kirke.

Ingemann arbejdede ved Sorø Akademi, hvor han var lektor i dansk sprog og litteratur. Bl.a. skrev han: Morgensalmer til Brug for Eleverne i Sorøe Academies Skole (1822) og Morgensange for Børn (1837).

Salmer[redigér | redigér wikikode]

Hans mange salmer for børn gjorde ham kendt. Især huskes Nu titte til hinanden, I østen stiger solen op, Julen har bragt velsignet bud og Dejlig er jorden. Kritikeren Georg Brandes sagde om dem: "Hans morgen- og aftensange er uforgængelige ..."

Historiske romaner[redigér | redigér wikikode]

Ingemann var i sin samtid berømt for en lang række historiske romaner om store skikkelser i Danmarkshistorien. Romanerne var spændende og letlæselige og henvendte sig til et bredt publikum.

De var inspireret af Walter Scotts historiske romaner og kom til at spille en stor rolle i den nationalromantiske vækkelse, der fór gennem landet i midten af 1800-tallet.

Om Valdemar Seier – og andre konger

Desuden skrev han en række versromaner om bl.a. Dronning Margrethe 1.

Ingemanns historiske romaner slog an i samtiden og var elskede på grund af deres livlige handling og nationale holdning, men har ikke som H.C. Andersens eventyr og Blichers noveller modstået tidens gang.

Andre udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Ingemanns selvbiografi, Levnedsbog, bind 1-2, udkom i 1862 efter hans død.

Påskønnelse og anerkendelse[redigér | redigér wikikode]

Ingemann modtog et guldhorn på sin 70-års fødselsdag, som en gave fra danske kvinder. Hornet ses også i baggrunden på billedet øverst på denne side.

Det blev stjålet fra museet på Frederiksborg i 1970. I 2010 dukkede det op på en auktion i Holland.[1][2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: