Ilja Repin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ilja Repin
REPIN portret REPIN.jpg
Ilja Repin, 1878
Født 5. august 1844
Tchougouïev
Død 29. september 1930
Nationalitet Rusland Rusland
Kendte værker Burlaki og Zaporozje-kosakkernes brev til den tyrkiske sultan

Ilja Jefimovitj Repin (Илья́ Ефи́мович Ре́пин) (5. august 1844 i Tchougouïev nær Kharkov29. september 1930) var en russisk maler.

Repin var et kosakbarn og kom på Petrograd-Akademiet, som han gennemgik (1865—71) med glans, store medalje og rejsestipendium for Jairi Datter 1871. Studierne i udlandet, blandt andet i Rom og Paris, udviskede ikke de stærkt nationale træk i hans kunstnerpersonlighed. Burlaki (1873), med bådtrækkerne i melankolsk syngende optakt, vakte megen opmærksomhed; her træder allerede hans evne for karakteristik og sjæleskildring stærkt frem; efter den livfulde Kaféscene (1875) kom Ssadko i Havets Vidunderrige (1876), og i den følgende tid bryder det nationale element og forkærligheden for russiske emner helt igennem. Hjemkommen til Rusland sluttede Repin sig til den socialt oppositionelle "Vandreudstillingernes i Forening". Han fremdrager gerne gribende scener, ofte fra menneskenaturens natside. Emnets propagandamæssige virkekraft er ham ofte mere end den maleriske gennemførelse; hans teknik kan være glimrende, yderst omhyggelig i enkeltheder, Fremstillingen kras realistisk; skarp og levende robust i karaktergivning, lidt anekdotemæssig melodramatisk i anslaget; ikke mindst i de senere år skæmmedes hans kunst til tider af en tung og ufin kolorit. Malerisk allerede betegnende et "forældet" stade, lever Repins kunst videre som en af Ruslands ejendommeligste.

Burlaki eller Pramdragere ved Volga, 1870-1873

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Huset ved Kuokkola hvor Repin levede sin sidste tid.

Repin blev 1892 professor ved Akademiet i Petrograd, men trådte pludselig tilbage 1907. I den sidste tid levede Repin under ulykkelige økonomiske kår i en villa ved Kuokkola ved Den Finske Bugt. 1901 udgav Repin sin livserindringer.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Artistes russes. Élie Jefimowitsch Repin, Petrograd, 1894
  • Norden, Ilga Jefimowitsch Repin, Wien, 1894, 1904

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Ilja Repin i Christian Blangstrup, Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1926)

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Maler Stub
Denne malerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi