Lapis lazuli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 2. jun. 2015, 13:29 af KnudW (diskussion | bidrag) KnudW (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Kaare, fjerner ændringer fra 5.179.88.34 (diskussion | bidrag))
Lapis lazuli.

Lapis lazuli (lasurit, lasursten, naturligt ultramarin) er en blå, sjælden sten. Den forekommer i uregelmæssige småpartier, sjældnere krystaller (regulære), siddende i kalksten og dolomit, hvor den sandsynligvis er opstået ved kontaktmetamorfose.

Hovedfindestedet er Badakhshan ved Koktscha (en gren af Amu Darja i Afghanistan); her findes tre varieteter: en indigoblå (som kaldes nili), en lys blå (asmani) og en grøn (sabzi). Endvidere findes den på flere steder ved vestsiden af Bajkalsøen, i Chile og i ringe mængder undertiden i kalkstensstykker, der er udkastede af vulkaner (Vesuv).

Den er en blanding af flere mineraler; den væsentlige bestanddel er et svovlholdigt natriumaluminiumsilikat, (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2[1]; i øvrigt indeholder den diopsid, hornblende, pyrit, calcit og andre. Hårdheden er lidt ringere end hos feldspat.

De smukt farvede varieteter skattedes allerede i Oldtiden meget højt; hvor de anvendt til vaser og andre dekorationsgenstande, i mosaik og til småting. I Isak-katedralen i Sankt Petersborg findes to, næsten 5 m høje søjler, beklædte med lapis lazuli.

Forfalskninger er ret hyppige[kilde mangler] og opdages vanskelig.

Som malerfarve er lapis lazuli nu erstattet af kunstig ultramarin.

Referencer

Eksterne henvisninger