Portal:Historie/Udvalgt artikel/2024

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Artikelarkiv for 2024[rediger kildetekst]

Januar[rediger kildetekst]

Kort over slaget den 2. juli 1863.

Under den Anden dag af slaget ved Gettysburg, den 2. juli 1863 forsøgte den konfødererede general Robert E. Lee at drage fordel af sin succes den foregående dag. Han sendte Army of Northern Virginia ud i en række angreb på flankerne af Unionens Army of the Potomac, der blev ledet af generalmajor George G. Meade.

Efter en længere forsinkelse under samlingen af styrkerne og for at undgå at de blev opdaget på vej til deres startpositioner, angreb generalløjtnant James Longstreet med sit 1. korps mod Unionens venstre flanke. Hans division under generalmajor John Bell Hood angreb Little Round Top og Devil's Den. Til venstre for Hood angreb generalmajor Lafayette McLaws Wheatfield og Peach Orchard. Selv om ingen af angrebene lykkedes, blev Unionens 3. korps i realiteten udslettet som en kampenhed, da den forsøgte at forsvare et frontfremspring over en alt for bred front. General Meade skyndte sig at sende forstærkninger på 20.000 mand fra andre dele af fronten til dette sted for at modstå de voldsomme angreb. Angrebene i denne sektor afsluttedes med et mislykket angreb af generalmajor Richard H. Andersons division fra 3. korps mod Unionens centrum på Cemetery Ridge.


    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Februar[rediger kildetekst]

USS Chicago efter torpedoangreb.

Slaget ved Rennell Island (japansk: レンネル島沖海戦) fandt sted den 29.-30. januar 1943. Det var det sidste større søslag mellem United States Navy og den Kejserlige japanske flåde under slaget om Guadalcanal i Stillehavskrigen under 2. verdenskrig. Det fandt sted i det sydlige stillehav mellem Rennell Island og Guadalcanal i den sydlige del af Salomonøerne.

Under slaget foretog landbaserede japanske torpedobombefly over to dage adskillige angreb mod amerikanske krigsskibe syd for øen. Japanerne forsøgte at sikre at den kommende evakuering af de japanske styrker fra Guadalcanal. Udover at nærme sig Guadalcanal med det formål at komme i kamp med japanske skibe, der måtte nærme sig, beskyttede den amerikanske eskadre en konvoj af transportskibe, som medbragte afløsningstropper til Guadalcanal.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Marts[rediger kildetekst]

Volvo PV544.

Volvo Cars eller Volvo Personvagnar AB er en svensk personbilfabrik. Volvo Cars var oprindeligt et datterselskab af Volvo-koncernen, frem til det i 1999 blev solgt til Ford Motor Company. Personbilsfabrikken og dens tidligere moderselskab har siden da, med undtagelse af forskellige sponsorater og deres fælles brug af varemærket som forvaltes af Volvo Trade Mark Holding, arbejdet komplet uafhængigt af hinanden, men har dog stadigvæk hver deres hovedsæde på den samme grund i Göteborg.

Den 28. marts 2010 bekendtgjorde den amerikanske bilkoncern Ford, som annonceret i december 2009, at de havde solgt Volvo Cars til den kinesiske bilkoncern Geely.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


April[rediger kildetekst]

Warwick Castle og floden Avon.

Warwick Castle er et middelalderslot, der er videreudviklet af den borg, som Wilhelm Erobreren byggede i 1068. Warwick er det administrative centrum for Warwickshire i England og ligger, hvor floden Avon slår en bugt.

Den oprindelige motte-baileyfæstning blev bygget i sten i 1100-tallet. Under hundredeårskrigen blev forsvarsværkerne modsat byen forstærket. Det resulterede i et af de lettest genkendelige eksempler på 1300-tallets militære arkitektur. Slottet blev brugt som fæstning til begyndelsen af 1600-tallet, hvor Jakob 1. gav det til sir Fulke Greville. Sir Fulke Greville omdannede det til et landsted (country house). Greville, som blev jarler af Warwick i 1759 og hans arvinger ejede det til 1978, hvor det blev købt af Tussauds Group. Slottet er en stor turistattraktion og har bl.a. en blide, som er bygget af Middelaldercentret i Danmark, og som har været verdens største blide.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Maj[rediger kildetekst]


Juni[rediger kildetekst]


Juli[rediger kildetekst]


August[rediger kildetekst]


September[rediger kildetekst]


Oktober[rediger kildetekst]


November[rediger kildetekst]


December[rediger kildetekst]