Portal:Historie/Udvalgt billede/Arkiv 2021

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

2021[rediger kildetekst]

Januar[rediger kildetekst]

I 1021 indledte den byzantinske kejser Basileios II et opgør med kongeriget Georgien, for at tilbageerobre landområder langs grænsen mellem landene. Det lykkedes på to år. Kopi af bogillustration af kejseren i generalsuniform.



rediger · historik · diskussion

Februar[rediger kildetekst]

I 1121 grundlagde Henrik 1. af England et kloster i byen Reading. En model af det ses i hans højre hånd, og han blev begravet der. Klosteret blev ødelagt i 1538, da Henrik 8. brød med den katolske kirke. Illustration fra krønike af Martin Paris fra omkring 1255.



rediger · historik · diskussion

Marts[rediger kildetekst]

I 1221 blev den vigtige handelsby MervSilkevejen erobret af en af Djengis Khans sønner. Som hævn for drabet på et par mongolske udsendinge blev alle beboerne myrdet. Byen blev senere befolket igen, men nu er der kun ruiner tilbage.



rediger · historik · diskussion

April[rediger kildetekst]

I 1321 døde Johan 2. af Holsten. På hans tid var Holsten delt i flere grevskaber, og han havde regeret over området omkring Kiel. Johan var gift med Christoffer 1.'s datter Margrethe, og billedet viser hans segl.



rediger · historik · diskussion

Maj[rediger kildetekst]

I 1421 blev Nederlandene ramt af en voldsom novemberstorm, der ødelagde digerne i området omkring byerne Geertruidenberg og Dordrecht. Det blev opregnet, at 72 landsbyer blev oversvømmet, og adskillige mennesker og dyr druknede. Stormfloden betød, at Dordrecht herefter kom til at ligge på en ø. Maleri fra 1490'erne.



rediger · historik · diskussion

Juni[rediger kildetekst]

I 1521 nåede Ferdinand Magellan til Philippinerne på sin rejse efter dyre krydderier i Ostindien. Han tilbød at hjælpe en lokal rajah i en konflikt mod en høvding fra en naboø, og blev dræbt i kampen. Kun ét af de fem skibe fra hans ekspedition nåede tilbage til Spanien efter - som det første - at have sejlet rundt om Jorden, og dets last af krydderier var rigeligt ekspeditionens udgifter værd. Maleri fra 16. eller 17. århundrede.



rediger · historik · diskussion

Juli[rediger kildetekst]

I 1621 fejrede kolonisterne i Plymouth i New England deres første høst. De havde fået hjælp af medlemmer af den lokale Wampanoag stamme, og inviterede dem med til tre dages fest. Det blev begyndelsen til den amerikanske Thanksgiving tradition. Maleriet, udført af Jennie Augusta Brownscombe, er fra 1914, og deltagernes påklædning m.v. er ikke helt historisk korrekt.



rediger · historik · diskussion

August[rediger kildetekst]

I 1721 indledtes byggeriet af 240 rytterskoler, på initiativ af kong Frederik 4. Her er skolen i Brønshøj, som den så ud i 2006.



rediger · historik · diskussion

September[rediger kildetekst]

I 1771 var Rusland ramt af en pestepidemi, der menes at have kostet 300.000 mennesker livet. I Moskva var indbyggerne fortørnede over de hårdhændede karantæneregler og manglen på mad, og det førte til en folkelig opstand, hvor blandt andet byens ærkebiskop, Ambrosius blev myrdet. Illustration fra fransk bog fra 1845.



rediger · historik · diskussion

Oktober[rediger kildetekst]

I 1821 udbrød den græske uafhængighedskrig. Det lykkedes de græske oprørere at få kontrol over Peleponnes, blandt andet ved den blodige erobring af Tripoli i september 1821, men osmannerne gik til modangreb og først i 1830 blev Grækenland officielt selvstændigt.



rediger · historik · diskussion

November[rediger kildetekst]

Under belejringen af Paris i den fransk-tyske krig i januar 1871 blev den preussiske kong Wilhelm I i Versailles kronet som tysk kejser.



rediger · historik · diskussion

December[rediger kildetekst]

I 1921 oplevede man i U.S.A. den hidtil voldsomste konfrontation mellem minearbejdere, der ønskede at organisere sig, og mineejernes militser. Omkring 10.000 bevæbnede kulminearbejdere og 3.000 militsfolk stødte sammen i Logan County i West Virginia. Regeringen greb ind og fik afvæbnet minearbejderne.



rediger · historik · diskussion