Sotji

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sochi)
Gå til: navigation, søg
Sotji set fra Sortehavet

Sótji (russisk: Сочи) er en russisk kurby ved Sortehavet for foden af Kaukasusbjergene med Europas højeste bjerg Elbrus, 5648 m.

Sotji har 328.014 indbyggere (2004) og ligger i Krasnodar regionen. Der er en international lufthavn (Adler), havn med skibsforbindelser til bl.a. Middelhavet og jernbaneforbindelser til resten af Rusland.

Byen blev grundlagt 1838 under navnet Aleksandrija, men fik i 1896 sit nuværende navn. Allerede i sovjettiden udviklede byen sig til et kur- og badested, hvor bl.a. Stalin lod opføre en datja.

I 2014 blev vinter-OL afholdt i Sotji.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Sotji og omegn har et fugtigt subtropisk klima og har det varmeste klima i Rusland. Sne er yderst sjælden, da gennemsnitstemperaturen i koldeste måned er +7 C, i juli er gennemsnitstemperaturen + 26 C. Somrene er lange og varme, hvilket sammen med kildevæld, grønne bjerge og strande gavner byens turisterhverv. Vandtemperaturen i Sortehavet er 24,1 grader Celsius i august.

Seværdigheder og kultur[redigér | redigér wikikode]

Der er i Sotji mange hoteller, sanatorier og mineralbade. Vegetationen er subtropisk med palmer, blomster og parker herunder Riviera Park med magnolietræer plantet af kosmonauter. Syd for centrum findes den berømte Dendrary Botaniske Have med mange eksotiske planter bl.a. 24 forskellige palmearter.

Uden for byen ligger Dagomys Teplantage og nord for byen på bjergskråningerne finder man det kaukasiske biosfærereservat, der med sin enestående natur er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. I dette naturreservat finder man bl.a. naturlige bestande af 85 meter høje Nordmannsgraner (Abies nordmannia), Ægte Kastanje (Castanea sativa), stedsegrønne træer Almindelig Buksbom( Buxus Sempervirens), Kaukasisk Eg (Quercus iberica), Orientalsk Bøg (Fagus Orientalis), Orientalsk Gran (Picea orientalis), Orientalsk Avnbøg ( Carpinus orientalis) og Kaukasisk Lindetræ (Tilia caucasica).

Hver sommer afholdes i Sotji filmfestivalen "Kinotawr", og af andre kulturtilbud kan nævnes et Delfin-Teater samt mange sportsfaciliteter: tennis, fodbold, svømning. For børn findes bl.a. et kendt cirkus samt teater.

Dertil kommer gode skisportsfaciliteter i bjergene, hvilket er basis for, at Sotji af IOC blev tildelt værtskabet for vinter-OL 2014. Dette skete 5. juli 2007 efter en anbefalingstale af den russiske præsident Vladimir Putin (hans første offentlige tale på engelsk). Selve vintersportsanlæggene kommer til at ligge oppe i bjergene bl.a. ved Krasnaja Poljana, hvor man finder sneen.

Ærkeenglen Mikaels Katedral bygget 1873-91 og tegnet af Kaminski.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 43° 35′ 47″ N, 39° 43′ 36″ Ø