Triton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Triton (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Triton)
Berninis tritonfontæne på Piazza Barberini i Rom

Triton er en af den græske mytologis guder, en af havets budbringere. Triton er søn af Poseidon, havets gud, bror til Zeus og Hades. De tre brødre delte verden imellem sig, således at Zeus fik himlen og kongeværdigheden, Hades fik underverden og Poseidon havet. Sammen med Amfitrite fik Poseidon sønnen Triton og datteren Benthesikyme.

Amphitrite er en havnymfe, der er datter af Nereus og Doris. Hun personificeres ofte som det frådende hav. Hun er gift med Poseidon, men kort før deres bryllup flygtede hun. Under flugten mødte hun en delfin, der overtalte hende til at vende tilbage til Poseidon. Fordi delfinen hjalp Amphitrite tilbage til Poseidon, takkede guderne den ved at sætte den på stjernehimlen. Amphitrite, der er en ægte herskeringe, farer over havets bølger i en muslingevogn ledsaget af Nereider og Tritoner. Det er også Amphitrite, der forvandlede Skylla til et uhyre. Nogle påstår, at hun gjorde det på grund af skinsyge.

Triton har deudover en række halvsøskende, bl.a. Antaios, Orion og Polyphemos, som Poseidon fik med andre gudinder og Pegasus, som Posidon avlede i skikkelse af en hest sammen med Medusa.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]