Þáttr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En Þáttr (norrønt pl: þættir ; da: 'tot', 'totter' ; tidl. også 'taatter'[1]) er en kort anekdotisk islandsk saga i prosa, en kort selvstændig fortælling som indgår i en større fortælling.[2]

Totter er skrevet i samme periode som de længere islændingesagaer, det vil sige i 12- og 1300-tallet, og skildrer samme emne: islændinge hjemme og ude i perioden fra landnam til kristningen af Island (o. 875-1030), i nogle tilfælde også fra senere i 1000-tallet. Der findes også flere þættir som i stil og indhold mere ligner fornaldersagaerne.

Et konservativt skøn er at det findes 75-100 totter.[3] Et stort men ikke helt sammenfaldende antal totter findes i Guðni Jónssons udgave af islændingesagaerne (Íslendinga sögur) fra 1946[4] og i udgaven Íslenzk fornrit fra Hið íslenzka fornritafélag.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Tot punkt 3) hos Ordnet.dk − Formen "Taat" er set her: Tidsskrift.dk (Webside ikke længere tilgængelig) ("Et Livs- og Tidsbillede fra Færøerne ved Slutningen af det 18de og Begyndelsen af det 19de Aarhundrede")
  2. ^ Beskrivelse af forskellige sagatyper Arkiveret 11. september 2016 hos Wayback Machine fra Haandskrift.ku.dk
  3. ^ Elizabeth Ashman Rowe og Joseph Harris. «Short Prose Narrative (þáttr)» I: Rory McTurk (red.). A Companion to Old Norse-Icelandic Literature and Culture. 2004. ISBN 978-0-631-23502-6
  4. ^ Íslendinga sögur hos heimskringla.no

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


IslandSpire
Denne artikel relateret til Island er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump