A.C. Meyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
A.C. Meyer

Adolph Frederik Charles Meyer.jpg

Personlig information
Født 11. juni 1858 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 7. august 1938 (80 år) Rediger på Wikidata
Skodsborg, Danmark Rediger på Wikidata
Politisk parti Socialdemokratiet Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fagforeningsperson, journalist, skribent, digter, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Adolph Frederik Charles Meyer (født 11. juni 1858 i København, død 6. august 1938 i Skodsborg) var en dansk stukkatør, socialdemokrat, journalist, forfatter og politiker.

A.C. Meyer var uddannet som maskinarbejder og stukkatør, var sekretær for Smedenes og Maskinarbejdernes Fagforening 1876-78, medstifter af Socialdemokratisk Forbund og medlem af dets hovedbestyrelse. I 1878 var han tillige kortvarigt forretningsfører for samme, og regnes for den 6. partiformand. Fra 1884 var han medarbejder ved Social-Demokraten og han var medlem af Folketinget 1895-1932 for Københavns 13. kreds. Han var også stifter af Oplysningsklubben Karl Marx, grundlægger af Børnenes Kontor, i bestyrelsen for Dansk Cyklist-Forbund. Han stiftede i 1889 den første danske atletklub og nogle år senere Arbejdernes Idrætsklub; æresmedlem af Atletunionen.

Ydermere stiftede A.C. Meyer sammen Louis Florin organisationen D.U.I (De Unges Idræt), i dag DUI-LEG og VIRKE, d. 10. november 1905 i Folkets Hus på Rømersgade, som i dag huser Arbejdermuseet.

Meyer var forfatter til flere skuespil, der blev opført på Arbejdernes Teater Han udgav et par digtsamlinger, romaner og talrige sange. Til den internationale socialistkongres i København i 1910 skrev han "Flyv højt vor sang på stærke vinger"melodien til Internationale.

A.C. Meyers Vænge i Københavns Sydhavnskvarter er navngivet til minde om ham.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


DanskSpire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker