Ole Birk Olesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ole Birk Olesen
20170615 Folkemodet Birk Olesen N8B9400x (35162385242) (cropped).jpg
Olesen ved Folkemødet 2017
Transport-, bygnings- og boligminister
Nuværende
Overtaget embede
28. november 2016
Foregående Hans Christian Schmidt /
Inger Støjberg
Medlem af Folketinget
Nuværende
Overtaget embede
15. september 2011
Personlige detaljer
Født 21. december 1972 (45 år)
Gram
Nationalitet dansk
Politisk parti Liberal Alliance
Beskæftigelse journalist, redaktør
Links
olebirkolesen.dk
Link til Ole Birk Olesens blog
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Ole Birk Olesen (født 21. december 1972 i Gram) er en dansk politiker, medlem af Folketinget for Liberal Alliance og transport-, bygnings- og boligminister. Olesen var før ministerudnævnelsen partiets finans-, skatte-, kommunal- og boligordfører samt formand for Folketingets finansudvalg.[1]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Olesen er opvokset i Agerskov, søn af fhv. gårdejer Nis Olesen og fhv. kontorassistent Margit Olesen, gift med fotograf Sif Meincke.[1] Ole Birk Olesen gik på Aabenraa Statsskole og blev senere uddannet på Danmarks Journalisthøjskole og arbejdede som journalist på Ekstra Bladet og Berlingske Tidende.

Politiske karriere[redigér | redigér wikikode]

I sin ungdom var han medlem af Venstres Ungdom og i to år (1994-1996) medlem af Venstres Ungdoms landsledelse. I Anders Fogh Rasmussens tid som formand for Venstre og statsminister kritiserede Ole Birk Olesen imidlertid skarpt, at Venstre efter hans mening havde forladt de liberale principper og i stedet var slået ind på en “socialdemokratisk midterkurs“.

Efter publikationen af den velfærdsstatskritiske bog Taberfabrikken i maj 2007 var Ole Birk Olesen i flere år en hyppigt brugt liberal debattør i medierne. Han lancerede sin egen netavis, 180Grader.dk, hvor han er ansvarshavende redaktør. Hans sidste bidrag på netavisen dateres tilbage til maj 2015.[2] Ole Birk Olesen er en kontroversiel debattør han ved flere lejligheder har udtalt sig sexistisk og kvindefjendsk[3][4] samt haft et nedladende syn på ledige i Danmark[5]. Hans holdninger til kvinder blev et problem senere, og blev tvundet på samrådet til at tage afstand fra sit kvindesyn: "Det var en dum og forkert formulering, som jeg ikke står for eller går ind for. Det bunder i, at jeg på det tidspunkt overdrev forskellene på kønnene".[6]

Ole Birk Olesen opnåede ved folketingsvalget 2011 valg til Folketinget som spidskandidat for Liberal Alliance i Østjyllands Storkreds. Da Liberal Alliance trådte ind i regeringen 28. november 2016, fik Ole Birk Olesen posten som transport-, bygnings- og boligminister.[7]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Taberfabrikken – Hvordan velfærdsstaten opløste familier, skabte en eksplosion i kriminaliteten, ødelagde arbejdsmoralen og gjorde mange andre sociale problemer større i dens første 45 år. People's Press, 2007. ISBN 978-87-7055-121-2.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Folketingets hjemmeside
  2. ^ Fastslået 28. november 2016.
  3. ^ Olsen, Ole Birk: (3. juni 2010) "Jeg anklager... kvinder!". Vox Liberalis.
  4. ^ Schwalbe, Camilla (29. november 2016): Er Joachim B. Olsen og Ole Birk Olesen kvindefjendske? Jyllands-Posten.
  5. ^ Kristensen, Mads B. (28. august 2013): Ole Birk: Vi skal se ned på arbejdsløse nassere. Ekstra Bladet
  6. ^ https://www.fyens.dk/indland/Ole-Birk-tager-afstand-fra-store-dele-af-omstridt-indlaeg/artikel/3125866
  7. ^ Skærbæk, Morten; Patscheider, Cecilie Strømgaard; Bølling-Ladegaard, Anna (28. november 2016). "Kabalen er gået op: Her er de 22 ministre i trekløverregeringen". Politiken. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om en dansk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker
Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Artiklen om politikeren Ole Birk Olesen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.