Anekdotisk evidens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Komikeren og forfatteren George Burns blev 100 år og var storryger i de langt fleste af dem. Burns' historie benyttes som anekdotisk evidens for, at rygning ikke er sundshedsskadelig.[1]

Når en "viden" bygger på enkeltstående tilfælde, måske kun et, men fremstilles som om den er lige så pålidelig som hvis den var statistisk eller videnskabeligt underbygget, taler man om anekdotisk evidens eller et anekdotisk bevis. En sådan argumentation er generaliserende.

For eksempel kan en lægmand henvise til, at hans oldefar røg hele sit liv, og levede til han var 98, som bevis på, at rygning er uskadeligt.

Et andet eksempel kan findes i avisen BT. To artikler omhandler begge sammenhængen mellem levetid og indtagelse af bacon. Den ene artikel påstår at bacon nedsætter levealderen, hvilket er underbygget af undersøgelse der involverer over 500.000 mennesker i 10 forskellige lande.[2] Den anden artikel påstår, at bacon er hemmeligheden bag et længere liv.[3] Den anden artikels påstand er underbygget af at en kvinde der netop er rundet 105 år fortæller, at hun elsker bacon og spiser det hver dag. Det sidstnævnte er eksempel på anekdotisk evidens, i det at historien ikke bygger på hverken videnskabelige eller statistiske beviser, men rettere på et enkeltstående tilfælde.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]