Anekdotisk evidens

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Komikeren og forfatteren George Burns blev 100 år og var storryger i de langt fleste af dem. Burns' historie benyttes af nogle som anekdotisk evidens for, at rygning ikke skulle være sundhedsskadelig.[1]

Når en "viden" bygger på enkeltstående tilfælde, måske kun et, men fremstilles som om den er lige så pålidelig som hvis den var statistisk eller videnskabeligt underbygget, taler man om anekdotisk evidens eller et anekdotisk bevis.[2][3][4] En sådan argumentation er generaliserende.

For eksempel kan en lægmand henvise til, at hans oldefar røg hele sit liv og levede til han var 98, som "bevis" på, at rygning er uskadeligt.

Et andet eksempel kan findes i avisen B.T. To artikler omhandler begge sammenhængen mellem levetid og indtagelse af bacon. Den ene artikel påstår at bacon nedsætter levealderen, hvilket er underbygget af undersøgelse der involverer over 500.000 mennesker i 10 forskellige lande.[5] Den anden artikel påstår, at bacon er hemmeligheden bag et længere liv.[6] Den anden artikels påstand er underbygget af at en kvinde der netop er rundet 105 år fortæller, at hun elsker bacon og spiser det hver dag. Det sidstnævnte er eksempel på anekdotisk evidens, idet historien ikke bygger på hverken videnskabelige eller statistiske beviser, men udelukkende på et enkeltstående tilfælde.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Forces International, pro-rygning website
  2. ^ Thompson B. Fallacies. Arkiveret 20. april 2006 hos Wayback Machine
  3. ^ Riffenburgh, R. H. (1999). Statistics in Medicine. Boston: Academic Press. s. 196. ISBN 0-12-588560-1. 
  4. ^ Lilienfeld, Scott O.; Lynn, Steven Jay; Lohr, Jeffrey M. (2014). "Initial Thoughts, Reflections, and Considerations". Science and Pseudoscience in Clinical Psychology (2 udgave). New York: Guilford Publications. s. 9. ISBN 9781462517510. Testimonial and anecdotal evidence can be quite useful in the early stages of scientific investigation. Nevertheless, such evidence is almost always much more helpful in the context of discovery (i.e., hypothesis generation) than in the context of justification (i.e., hypothesis testing [...]). 
  5. ^ "Dårligt nyt til alle der elekser bacon, bt.dk, 20.03.13". Arkiveret fra originalen 23. marts 2013. Hentet 9. maj 2013. 
  6. ^ Utroligt men sandt: Bacon er hemmeligheden bag et langt liv, bt.dk, 09.05.2013