Arbejdernes Landsbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arbejdernes Landsbank
Banegraven - Arbejdernes Landsbank.jpg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Branche Finansiel virksomhed Rediger på Wikidata
Grundlagt 27. april 1919 Rediger på Wikidata
Hovedsæde København, Danmark Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 31467012 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/31467012 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Arbejdernes Landsbank er en dansk bank, der blev stiftet i 1919. Banken har ca. 250.000 kunder[1] og beskæftiger ca. 1.100 medarbejdere. Banken ejes af en stribe aktionærer, dog først og fremmest LO-fagbevægelsen. Fagligt Fælles Forbund ejer alene omkring 20 procent af aktiekapitalen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Banken blev stiftet af fagforbund og kooperative virksomheder, herunder særligt virksomheden Arbejdernes Brændselsforretning, kaldet Arbejderkul, der under krigen havde haft succes ved under engelsk blokade at importere kul fra Tyskland.

Banken blev stiftet for at sikre arbejdende og deres fagforeninger adgang til egne penge og værdier, kort før banken blev stiftet var der en storkonflikt på arbejdsmarkedet, og på trods af at fagforeningerne ejede store værdier, kunne de ikke få lov til at låne penge til konfliktunderstøttelse i de etablerede banker, bankerne var på arbejdsgivernes siden i konflikten, og håbede at de ved at nægte fagforeningerne lån, kunne tvinge arbejderne i knæ når de ikke kunne få konfliktunderstøttelse.

Fagforeningerne lånte pengene i andre fagforeninger i udlandet, og efter konflikten besluttede man, at den situation ville man aldrig stå igen, tanken var nærliggende, Arbejdernes egen bank, som blev stiftet kort efter.

Banken blev etableret som et aktieselskab, men med den bestemmelse, at aktierne ikke kunne børsnoteres og kun måtte ejes af institutioner med tilknytning til arbejderbevægelsen og af privatpersoner, som er organiseret under et LO-forbund.

I 1927 overtog Arbejdernes Landsbank Panoptikonbygningen på hjørnet af Bernstorffsgade og Vesterbrogade i København. I 1950 brændte bygningen og blev genopført i den udformning, der også i dag er hovedsæde for banken.

Ordførende direktør er siden 2005 Gert R. Jonassen, der afløste Ernst Midtgaard.

Arbejdernes Landsbank fik i 2013 en bøde på 5,5 mio. kroner for ikke at have tilstrækkelige systemer på hvidvaskområdet.[2] Finanstilsynet havde allerede i 2012 kritiseret Arbejdernes Landbank for manglende overholdelse af hvidvasklovgivningen.[3]

Arbejdernes Landsbank blev i 2020 i Konkurrenceankenævnet dømt for ulovligt at have opsagt et betalingsinstitut og dermed hindre den fri konkurrence på betalingsmarkedet[4].

Arbejderns Landsbank trak sig i april 2021 som hovedsponsor for DBU og det danske herrelandshold. Arbejdernes Landsbank ønskede angiveligt at trække sig som hovedsponsor pga. den såkaldte kviklånslov, som forbød reklamer for lånevirksomheder at stå sammen med spilvirksomheder. Det betød, at logoerne for Arbejdernes Landbank og Oddset ikke kunne være side om side på spillertrøjerne. Weekendavisen afdækkede sagen og det viste sig, at banken ønskede at trække sig på trods af, at en ændring af kviklånsloven var ved at blive behandlet i Folketinget. Weekendavisen kunne afsløre, at Arbejdernes Landsbank var bekymret ved tanken om at skulle være hovedsponsor ved et VM i Quatar, hvis fodboldstadioner er opført af migrantarbejdere under slavelignende forhold[5].

Arbejdernes Landsbank er medlem af Kooperationen.

Direktion[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°40′27.4″N 12°33′51.83″Ø / 55.674278°N 12.5643972°Ø / 55.674278; 12.5643972