Arbejdernes Landsbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arbejdernes Landsbank
Banegraven - Arbejdernes Landsbank.jpg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Branche Finansiel virksomhed Rediger på Wikidata
Grundlagt 27. april 1919 Rediger på Wikidata
Hovedsæde København, Danmark/Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 31467012 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/31467012 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Arbejdernes Landsbank er en dansk bank, der blev stiftet i 1919. Banken har ca. 250.000 kunder[1] og beskæftiger ca. 1.100 medarbejdere. Banken ejes af en stribe aktionærer, dog først og fremmest LO-fagbevægelsen. Fagligt Fælles Forbund ejer alene omkring 20 procent af aktiekapitalen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Banken blev stiftet af fagforbund og kooperative virksomheder, herunder særligt virksomheden Arbejdernes Brændselsforretning, kaldet Arbejderkul, der under krigen havde haft succes ved under engelsk blokade at importere kul fra Tyskland.

Banken blev stiftet for at sikre arbejdende og deres fagforeninger adgang til egne penge og værdier, kort før banken blev stiftet var der en storkonflikt på arbejdsmarkedet, og på trods af at fagforeningerne ejede store værdier, kunne de ikke få lov til at låne penge til konfliktunderstøttelse i de etablerede banker, bankerne var på arbejdsgivernes siden i konflikten, og håbede at de ved at nægte fagforeningerne lån, kunne tvinge arbejderne i knæ når de ikke kunne få konfliktunderstøttelse.

Fagforeningerne lånte pengene i andre fagforeninger i udlandet, og efter konflikten besluttede man, at den situation ville man aldrig stå igen, tanken var nærliggende, Arbejdernes egen bank, som blev stiftet kort efter.

Banken blev etableret som et aktieselskab, men med den bestemmelse, at aktierne ikke kunne børsnoteres og kun måtte ejes af institutioner med tilknytning til arbejderbevægelsen og af privatpersoner, som er organiseret under et LO-forbund.

I 1927 overtog Arbejdernes Landsbank Panoptikonbygningen på hjørnet af Bernstorffsgade og Vesterbrogade i København. I 1950 brændte bygningen og blev genopført i den udformning, der også i dag er hovedsæde for banken.

Ordførende direktør er siden 2005 Gert R. Jonassen, der afløste Ernst Midtgaard.

Arbejdernes Landsbank er medlem af Kooperationen.

Direktion[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′27.4″N 12°33′51.83″Ø / 55.674278°N 12.5643972°Ø / 55.674278; 12.5643972