FOA - Fag og Arbejde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
FOAs hovedsæde på Staunings Plads i København

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund med ca. 175.000 medlemmer fordelt på 38 afdelinger. FOA var tilsluttet hovedorganisationen LO, men nu er FOA et forbund under FH. Størstedelen er kommunalt/amtskommunalt ansatte og en mindre del er privat ansatte. Fælles for alle medlemmerne er, at de leverer offentlig service bl.a.:

De passer børn, plejer patienter på hospitaler og plejehjem, slukker brande, yder hjælp og service til ældre og personer med handicap, kører busser, gør rent og laver mad på sygehuse, skoler, kaserner og vedligeholder bygninger.

FOA varetager lønmodtagernes interesser på arbejdsmarkedet. FOA forhandler overenskomster, fører faglige sager og giver råd og vejledning. Endvidere er FOA høringsberettiget, når det gælder lovgivning om løn- og arbejdsvilkår.

FOA udgiver medlemsbladet Fagbladet FOA.

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Kongressen[redigér | redigér wikikode]

FOAs øverste myndighed er kongressen, som indkaldes hver 3. år i oktober kvartal.

Hovedbestyrelsen[redigér | redigér wikikode]

Mellem kongresserne er hovedbestyrelsen den øverste myndighed. Hovedbestyrelsen består af 64 personer og mødes en gang om måneden (på nær i juli).

Daglig politisk ledelse[redigér | redigér wikikode]

Den daglige politiske ledelse vælges på kongressen og består af 12 personer.

Forbundsformand er Mona Striib.

Historie[redigér | redigér wikikode]

FOA s historie strækker sig over mere end 100 år.

  • 1899 blev københavns kommunale arbejder forbund (KKA) stiftet og samme år oprettes en forening for købenshavns tjenestepiger.
  • 1920 bliver Københavns kommunale arbejder (KKA) til dansk kommunal arbejderforbund (DKA)
  • 1947 ændrer husassistenternes forbund navn til huslig arbejder forbund (HAF)
  • 1992 beslutter huslig arbejder forbund (HAF) og dansk kommunal arbejderforbund (DKA) at sammelægges de to forbund og bliver til forbundet af offentlige ansatte (FOA)
  • 2005 Forbundet af offentlige ansatte (FOA) og pædagogisk medhjælper forbund (PMF) holder stiftende kongres og forbundet organiserede tilsammen 204.000 medlemmer og bliver Danmarks største offentlige forbund med sine godt 60 forskellige faggrupper.
    Navnet på det nye forbund bliver FAG og ARBEJDE (FOA)

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]