Brasiliansk Jiu-jitsu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Brasiliansk Jiu-Jitsu
GABRIEL VELLA vs ROMINHO 51.jpg
Fokus Gulvkamp
Kontaktgrad Fuld
Stammer fra Brasilien Brasilien
Skaber -
Ophav -
Efterfølger Ingen
Olympisk sport Nej
To udøvere ved Brazilian Jiu-Jitsu World Championship i sortbælte-kategorien. Teknikken som bliver forsøgt er et "triangle choke", en teknik, som er blevet synonym med Brasiliansk Jiu-Jitsu.

Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) er en kampsport/selvforsvar, der lægger stor vægt på gulvkamp, og gør udpræget brug af ledlåse og kvælningsgreb. BJJ er en brasiliansk version af den japanske kampsport Judo.[kilde mangler]

I Brasiliansk Jiu-Jitsu lægges der meget stor vægt på fri kamp og sparring – også kaldet 'at rulle' – for at sikre at udøverne også er i stand til at udføre de lærte teknikker på en usamarbejdsvillig modstander samt at neutralisere dennes angreb. Målet er at få modstanderen ned at ligge og derefter hele tiden forbedre sin position, for derved til sidst at kunne anbringe personen i et greb, der får ham/hende til at give op, hvilket afslutter kampen.

BJJ er kendt for sin effektivitet i såkaldt "alt er tilladt"-kamp – Vale Tudoportugisisk, og kan trænes både med og uden gi. Gi'en, der anvendes i BJJ, er af kraftig kvalitet og ligner i høj grad den fra judo.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Brasiliansk Jiu-Jitsu opstod som følge af, at den japanske judo-ekspert Mitsuyo Maeda besøgte Brasilien i 1914 og udbredte sin viden, der især udmærkede sig inden for gulvkamp. Her fik han blandt andre Carlos og Hélio Gracie som sine elever, som senere videreudviklede kampsystemet. Den brasilianske jiu-jitsu er også kendt under navnet 'Gracie Jiu-jitsu', hvilket skyldes, at Gracie-familien i høj grad stod for udbredelsen af BJJ i den vestlige verden.

BJJ blev først rigtig kendt uden for Brasilien i 1993, da Royce Gracie vandt første udgave af Ultimate Fighting Championship (UFC). Her vandt han over 3 modstandere på samme aften med en samlet kamptid på under 5 minutter. Royce Gracie vandt senere også 2. og 4. udgave af UFC i åben vægtklasse.

En type "Guard"


Se også[redigér | redigér wikikode]


Referencer[redigér | redigér wikikode]