Bruger:Lisegerd.dk/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Essay.svg

Dette er Lisegerd.dks brugersandkasse. En brugersandkasse er en underside til brugerens brugerside. Den fungerer som et test- og udviklingsområde for brugeren og er ikke en encyklopædisk artikel.

Andre sandkasser: Wikipedias Sandkasse | Skabelonsandkassen.

Amdi Riis
Født Amdi Egon Riis Jønsson
27. januar 1911 (108 år)
Oprindelse Danmark, København
Død 22. april 1965 (54 år)
Genre Revy, Filmmusik
Beskæftigelse Pianist og komponist
Aktive år 1926-1965
Instrumenter
Piano

Amdi Egon Riis Jønsson (27. januar 1911, København - 22. april 1965, København) var en dansk pianist og komponist, som i perioden fra ca. 1940 og frem til sin død skrev melodier til en lang række revyer og enkelte film.

Amdi Riis ernærede sig siden 15½-års-alderen som selvlært musiker. Han spillede med Winstrup Olesens og Kai Ewans orkestre, han var barpianist, og han fungerede som repetitør ved teatrene. Som knap 21-årig var han kapelmester hos Arne Weel i Riddersalen og spillede i årene derefter til adskillige revyer.

I 1940 fik han sin første komposition antaget - en melodi i operetten "Pam-Pam" på Apolloteatret. Året efter skrev han melodier til Bonbonnieren på Nimb. Stig Lommer fik øje på talentet og hyrede ham til Hornbæk Revyen i 1942, hvortil han skrev adskillige melodier, bl.a. sommerens landeplage ”Kammerat med solen”, som gav ham det store folkelige gennembrud.

Amdi Riis havde gennem mange år et tæt samarbejde med Stig Lommer og skrev melodier til både Hornbæk Revyen og Stig Lommers revyer på ABC Teatret. Desuden skrev han melodier til Cirkus Revyen, Helsingør Revyen og Tivolirevyen.

Amdi Riis døde på Sct. Lukas Stiftelsens Hospital af en kronisk nyrebetændelse[1] og blev begravet på Assistens Kirkegård, Nørrebro, København (gravsted N1565 tæt ved muren til Jagtvej). Han var ugift og efterlod sig ikke livsarvinger. Komponistrettighederne overgik derfor til hans mor, som senere testamenterede dem til Kattens Værn.

Kendte melodier[redigér | redigér wikikode]

Blandt de mest kendte Amdi Riis revymelodier findes:

Amdi Riis skrev endvidere musik til 4 film:

samt til enkelte digte af Piet Hein, Johannes Smith og Mogens Lorentzen.

Eksterne kilder / henvisninger[redigér | redigér wikikode]

KomponisterStub
Denne biografi om en komponist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
  1. ^ Kirkebogen for Anna Sogn, arkivalieronline opslag 160