Brugerdiskussion:Brumbassen

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Brumbassen!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen Harne 18. apr 2009, 08:01 (CEST)

Forhåndsvisning og beskrivelse[rediger kildetekst]

Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du redigerer eller opretter artikler, så husk venligst at bruge forhåndsvisning. Dermed undgås for meget støj på listen over seneste ændringer, og du vil fange de fleste af dine slåfejl selv. Bemærk, at der findes forskellige redigeringsværktøjer, som gør det lettere at fange stavefejl. Med venlig hilsen
Harne 18. apr 2009, 08:01 (CEST) og Froztbyte 19. apr 2009, 02:21 (CEST)
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du laver større eller mindre ændringer i artikler, samt når du laver nye artikler, så husk venligst at udfylde feltet "Opsummér redigering" placeret under den store redigeringsboks. Dette er med til at informere andre wikipedianere om, hvad du har rettet på den aktuelle side. Du sparer således andres tid, hvis du lige noterer, at du f.eks. blot har rettet en stavefejl. Omvendt kan det også tiltrække ekstra opmærksomhed, hvis du noterer, at du har lavet en større omskrivning eller tilføjelse til en artikel, så dine tilføjelser kan blive læst igennem. Hvis du har svært ved at huske at beskrive dine ændringer, kan du tilrette dine indstillinger, således at du får besked, hvis ikke du har beskrevet en ændring. Med venlig hilsen Froztbyte 19. apr 2009, 02:21 (CEST)

Jeg vil gerne endnu en gang, minde dig om brugen af forhåndsvisning. Brug den! Med håb om forbedring Harne 19. apr 2009, 15:12 (CEST)

Fjernelse af skabeloner[rediger kildetekst]

Apropos Friedrich von Arenstorff, så fjerner man ikke skabeloner uden at forholde sig til dem eller rette det, de beder om.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 18. apr 2009, 15:52 (CEST)

Signering i artikler[rediger kildetekst]

Lige et tip: Man signerer ikke artikler. Kun på diskussionssider - som f. eks. denne side.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 18. apr 2009, 16:52 (CEST)

Sletning af artikler[rediger kildetekst]

Hvis du vil have slettet en artikel, f. eks. Frederik von Arenstorff, kan du bare sætte {{slet}} på, så vil en administrator komme forbi og slette den, med giv lige en begrundelse i beskrivelsesfeltet ikke?
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 19. apr 2009, 15:58 (CEST)

Omdirigeringer[rediger kildetekst]

Hej Brumbassen, istedet for at oprette artikler der linker til en anden artikel (Felttoget), burde man oprette en omdirigering. Dette gøres sådan:

#REDIRECT [[ARTIKEL DER SKAL OMDIRIGERES TIL]]

Og links til wikipediaartikler, skal oprettes sådan:

[[ARTIKEL DER SKAL HENVISES TIL]] 

Hilsen Masz (Skriv beskedSkriv e-mail) 20. apr 2009, 17:40 (CEST)

Kære Brumbasse. Jeg kan se, at du på meget kort tid har været meget aktiv her på Wikipedia, og det er bestemt rigtig dejligt at se. Jeg vil gerne tillade mig at give dig et par gode råd (som du i øvrigt også ville kunne finde via velkomsten øverst her på siden):

  • Når du overvejer at oprette en ny artikel, skal du overveje, om den har encyklopædisk relevans. Over dette begreb dækker blandt andet følgende:
    • Er emnet tilstrækkeligt stort til at kunne bære en selvstændig artikel? I modsat fald er det måske bedre at nøjes med at skrive det vigtigste i en anden artikel. Det kunne have man tænke over ved f.eks. Christence Lykke - det du har skrevet gør det i hvert fald ikke klart for alle.
    • Har emnet almen interesse? Selv om en person er biograferet i Dansk biografisk Lexikon, er personen måske ikke længere så interessant. Det kunne også gælde om Christence. Derimod er i hvert fald Friedrich von Arenstorff relevant, trods markering af det modsatte.
    • Hvad er egentlig stavemåden? Du har oprettet en artikel med titlen Krigsrådets, hvilket man aldrig ville se i noget leksikon/encyklopædi. I så fald ville man bruge Krigsråd i stedet. For denne artikel kan man i øvrigt også godt overveje, om det er tilstrækkeligt stort - i hvert fald er der heller ikke her skrevet ret meget.
  • Når du skriver en artikel, er det vigtigt at overholde nogle basale regler. Her er nogle af dem:
    • Artiklens titel bør altid stå i artiklens første sætning og være fremhævet (fed skrift, angives med ''' på begge sider). For en biografi vil navnet altid stå som det første, hvorefter fødsels- og dødsdatoer skrives i parentes, inden man fortsætter med at skrive, hvad personen er/var. Det er også vigtigt meget tidligt i en artikel at beskrive, hvad personen især har gjort sig bemærket ved. Jeg kan se, at du meget bruger Dansk biografisk Lexikon/Runeberg, hvilket er helt fint som inspiration, men dens biografier er sjældent gode til at fremhæve begrundelsen for personens berømmelse i artiklens start.
    • Du bør også prøve at skrive rimeligt sammenhængende og i øvrigt bruge nudansk, ikke det bedagede dansk, der skrives i den gamle kilde.
    • Hver artikel hører med i en eller flere kategorier. Det kan godt være lidt uoverskueligt at finde rundt i, men en begyndelse for i hvert fald historiske personer kan være at bruge Kategori:Danskere i 1600-tallet (eller lignende århundreder).

Men i grunden er det ikke så vigtigt, om du gør det helt korrekt; der kommer altid en eller anden forbi og hjælper til med at få det til at se rigtigt ud. Men jeg regner med, at du har lyst til selv at blive bedre; i så fald vil jeg anbefale dig at kigge nærmere på en artikel, som du synes ser god ud: Prøv at trykke på Rediger, og kig på de koder, der er skrevet (du kan bare lade være med at gemme) - på den måde kan du få gode fif. Hvis du har noget konkret, du gerne vil vide, kan du skrive et indlæg på Hjælp:Nybegynderforum. Der skal du nok få svar.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående til noget. I hvert fald vil jeg gerne ønske dig god arbejdslyst fremover. Med venlig hilsen Arne (Amjaabc) 21. apr 2009, 22:34 (CEST)

Du har svaret på min diskussionsside, og jeg har svaret tilbage samme sted, men skriver lige for en sikkerheds skyld her også.
Der er ikke noget i vejen med at bruge Dansk biografisk Lexikon - det er bare nogle gange en udfordring! Se resten på min side. Mvh. Arne (Amjaabc) 21. apr 2009, 23:14 (CEST)
Du kører fortsat på med krum hals, kan jeg se, hvilket er fint (også selv om du ikke altid følger de råd, som jeg gav dig herover). Men du får lige et nyt råd med på vejen: Når du opretter en artikel som en oversættelse, f.eks. Upplandske regiment‎, og du ikke har fået det hele rettet til (og det er ganske forståeligt!), så ser det noget sjusket ud. Derfor kan det være en god ide at lave en kladde, som her traditionelt kaldes en sandkasse. Hvis du laver den som Bruger:Brumbassen/Sandkasse (du kan bare trykke her), så kan du oven i købet have den i fred. I denne sandkasse kan du lægge en hvilken som helst skitse til en artikel, og så kan du eksperimentere med at få en del af det gjort klar, mens resten stadig er rodet, og ingen vil forstyrre dig eller artiklen. Når du så synes, at den er klar, kopierer du simpelthen hele molevitten, opretter den rigtige artikel og lægger det kopierede ud i den. Vupti! har du en fiks og færdig artikel. Bagefter kan du bruge sandkasse til noget nyt - det er jo bare et sted at lægge en kladde. --Arne (Amjaabc) 22. apr 2009, 23:04 (CEST)

Opsætning af box

Hvordan laver man de forskellige box er der en side man kan se hvordan man gør ?? og er der mulighed for at gemme noget ned skrevet uden at skulle gem det på selve wiki ?? f.ex på Upplandske regiment har jeg prøvet at lave box efter hvordan jeg har set det stod på den engelsk side...

Fint! Du har også husket at gå videre på det sted, hvor diskussionen er begyndt. Men da jeg først så dine spørgsmål på min egen diskussionsside, har jeg svaret der, og jeg vil bede dig om at se på mit svar der. Mvh. --Arne (Amjaabc) 22. apr 2009, 23:35 (CEST)

jeg kan desvære ikke se, det du har skrevet, om box, hverken her eller på din egen bruger ??--Brumbassen 22. apr 2009, 23:42 (CEST)

Det kan jeg da godt forstå, at du ikke kan finde, for hvor i alverden er det blevet af!? Så prøver jeg igen:
Punkt 1. Det med at gemmen noget "uden at skulle gem det på selve wiki", det vil man normalt nok gøre ved at bruge den sandkasse, som jeg nævner ovenfor. Men da artiklen allerede er i gang, vil jeg i stedet anbefale, at du øverst i artiklen skriver {{IBrug|[[Bruger:Brumbassen|Brumbassen]]}}. Det vil fortælle andre brugere, at du arbejder på artiklen og derfor er helt klar over, at den ikke er i perfekt stand. Når du mener, at du er færdig, fjerner du bare den linje igen.
Punkt 2. Det med bokse er et generelt problem, for boksene laves for hvert sprog. I dit tilfælde er der faktisk en tilsvarende dansk boks, og du er der næsten, men den hedder altså {{infoboks militær enhed}}. Hvis du ser på Skabelon:Infoboks militær enhed kan du se, hvad de enkelte parametre hedder på dansk. Jeg har ikke checket det, men de svarer nok nogenlunde til de engelske, så du bare skal oversætte dem en for en.
Punkt 3. Der er også andre problemer forsøg på kopi af den engelske tekst og så oversætte element for element. Jeg kan bl.a. se, at der er lister med kolonne opstilling og tabeller. Disse kan ofte være besværlige at have med at gøre, og det bedste jeg kan foreslå dig er at prøve at se på andre artikler på dansk og - når du finder nogle med et interessant udseende - at du åbner den til redigering og ser hvordan det er løst der. Ellers er alternativet, at du i det store hele holder dig til "rå" tekst og lader andre om at sætte det pænt op; der kommer næsten altid nogen forbi, der kan og vil hjælpe i den situation.
Jeg håber, at det hjalp lidt. --Arne (Amjaabc) 23. apr 2009, 11:50 (CEST)

i Upplandske regiment har jeg problemer med en enkelt box... hvis de har tid og lyst må de gerne se på den den er under Organisation

Jeg kan se, at en anden bruger (PHansen) har hjulpet med dette. Men ellers har det da bestemt allerede hjulpet meget på artiklen! Stor ros herfra. Mvh. Arne (Amjaabc) 23. apr 2009, 17:43 (CEST)

Eksterne henvisninger i teksten[rediger kildetekst]

Hej Brumbassen: Vi bruger kun eksterne henvisninger i teksten, hvis det er referenceeller kilde til det vi skriver - ellers er det bedre at det står som et rødt link (ikke oprettet artikel) - så kan det være der er nogen der opretter artiklen, hvis det er et relevant emne. Du kan se her hvordan de indsættes . - Nico 22. apr 2009, 15:56 (CEST)

Respekter ophavsretten
Hej Brumbassen. Bemærk venligst følgende:

Kopiering af ophavsretligt beskyttede værker uden forudgående tilladelse er ulovligt

Dette gælder både tekster og billeder fra andre hjemmesider – også selvom der ikke står noget om ophavsret på hjemmesiden.

Hvis du er den eneste ejer af materialet, så skriv et indlæg på artiklens diskussionsside og indsend en erklæring for at gøre opmærksom på dette.
Hvis du ikke er ejer af materialet, skal du fjerne det og evt. skrive en ny tekst med det kopierede materiale som kilde.

Læs gerne politikken om ophavsret og om frie kilder.

Med venlig hilsen Nico 22. apr 2009, 22:57 (CEST)