Datalogisk Institut (Københavns Universitet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Det tidligere anatomiske institutet, hvor DIKU har haft til huse i mere end 25 år, set sydfra

Datalogisk Institut ved Københavns Universitet (DIKU), varetager forskning og undervisning i datalogi ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. DIKU har pt (2014) hjemme på universitetets Nørre Campus i Universitetsparken. Tidligere havde DIKU hjemme i bygninger der oprindeligt husede Anatomisk Institut, dels i eScience CenterH.C. Ørsted Institutet. DIKU's HCC sektion er placeret på Københavns Universitet Amager.

DIKU udbyder både bachelor-, kandidat- og ph.d.-uddannelser i datalogi. Bacheloruddannelsen optager studenter med en gymnasial eksamen og giver adgang til kandidatuddannelsen. Kurser udbydes i samarbejde med andre danske universiteter via Åbent Universitet samarbejdet, især afholdes kurser ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og IT-Universitetet i København (ITU). Meget af undervisningen i datalogiske emner ved IT-universitetet varetages af DIKU. Undervisning og forskning udføres fortsat inden for snart sagt alle datalogiske emner på trods af ti års nedskæringer af budgettet for Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Peter Naur, professor emeritus ved DIKU, tildeltes i 2005 "datalogiens nobelpris", ACMs Turing Award, for sit arbejde med især ALGOL60 programmeringssproget, som bl.a. dannede basis for Pascal, samt Backus-Naur formen til beskrivelse af programmeringssprog.

Datalogisk Institut, Københavns Universitet ligger på nuværende tidspunkt (2014) nr. 49 på den akademiske Shanghai-rankingliste, over universiteter med et datalogisk institut [1] .

DIKU's historie[redigér | redigér wikikode]

DIKU blev grundlagt i 1970, som det første datalogiske institut med Peter Naur som den første professor i datalogi. Peter Naur var før ansættelsen på DIKU hos A/S Regnecentralen og var på daværerende tidspunkt allerede kendt i internationale kredse, da han f.eks deltog i en international arbejdsgruppe, der udformede programmeringssproget Algol. Københavns Universitet havde tidligere haft "datalogi" i form af kurset matematik 4Institut for Matematiske Fag, som i 1963 havde anskaffet et regneanlæg (en computer) af typen "Gier".

Studiemiljø[redigér | redigér wikikode]

DIKURevy'en som er en af danmarks ældste studenterrevyer, en studenterdrevet kantine, fodboldhold, REVYINTRO-gruppe, der laver forskellige animationer/film o.lign. som introduktion til DIKURevyen.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

DIKU foretager forskning indenfor størstedelen af de teoretiske datalogiske områder og er opdelt i følgende forskningssektioner og forskningsgrupper:

Tværfagligt og internationalt samarbejde[redigér | redigér wikikode]

Undervisning og forskning udføres i samarbejde med hovedsagelig de andre naturvidenskabelige fag, matematik, fysik, kemi og biologi, og ingeniøruddannelserne ved DTU, men også samarbejde med psykologi, medicin og tandlægeuddannelserne finder sted, bl.a. i form af Krop & Bevidsthed satsningsområdet på KU. Dertil udveksles både studerende og forskere mellem DIKU og andre datalogiske institutter i Europa og resten af verden.

Studerende kan komme et halvt eller et helt år til udlandet og studere vha. det europæiske Erasmus-samarbejde eller samarbejdsaftaler med universiteter i bl.a. USA, Canada og Australien. Et tæt samarbejde er blevet indledt med University of Tokyo.

Berømte personer tilknyttet instituttet[redigér | redigér wikikode]

Diverse[redigér | redigér wikikode]

DIKU har lagt navn til DikuMUD, et af de tidlige Internet-baserede flerbrugerspil. Spillet var oprindeligt udviklet af studerende på instituttet.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Academic Ranking of World Universities in Computer Science - 2014

Koordinater: 55°42′7″N 12°33′40″E / 55.70194°N 12.56111°Ø / 55.70194; 12.56111