Peter Naur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Peter Naur

Peter Naur (født 25. oktober 1928Frederiksberg) er en dansk videnskabsmand, som er internationalt kendt og anerkendt som pioner i datalogien. Han deltog i udviklingen af det indflydelsesrige programmeringssprog ALGOL 60, og han bragte metode og struktur ind i programmering. Han lagde navn til den såkaldte BNF (Backus–Naur Form), som siden starten af 1960'erne har været brugt til på en entydig måde at beskrive syntaks i de fleste programmeringssprog. Han opfandt ordet datalogi men ordet har aldrig vundet udbredelse uden for Danmark.

Han har også gjort sig bemærket ved sin kontroversielle analyse af psykologi, og af hvordan mennesker tænker, hvor han er meget kritisk over for kunstig intelligens. Specielt er han inspireret af William James' måde at anskue psykologi på.

Peter Naur er student fra Gammel Hellerup Gymnasium 1947. Han blev uddannet som astronom (mag.scient.) i 1949 og var fra 1953 til 1959 ansat på Københavns Universitets Astronomiske Observatorium. Han blev dr. phil. i 1957. Han fik interesse for datamater, og fra 1959 til 1969 var han ansat på Regnecentralen samtidig med, at han underviste på DTH (lektor fra 1961) og Niels Bohr Institutet. I 1963 modtog Peter Naur G.A. Hagemanns Guldmedalje og i 1966 Danmarks Radios Rosenkjær-pris.

I 1969 blev Peter Naur tilbudt stillingen som første danske professor i datalogi på Københavns Universitet med det formål at opbygge et Datalogisk Institut. Det blev til det, der i dag kendes som Datalogisk Institut ved Københavns Universitet eller i kort form: DIKU. Han forblev i denne stilling indtil 1998.

Peter Naur er eneste dansker, der har modtaget den prestigefyldte Turing Award. Ved overrækkelsen af denne benyttede Naur lejligheden til at holde en tale, hvori han redegjorde for en teori om menneskehjernens virkemåde. Han oplevede at hans omverden betragtede denne teori som meget kontroversiel, hvorfor han benyttede denne lejlighed, hvor ingen kunne være bekendt at stoppe ham, til at gøre rede for teorien.Peter Naurs takketale

Se også[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]